De meeste mensen kopen een gebruikte auto. Dit heeft een aantal redenen. Om te beginnen is de prijs een stuk lager dan bij nieuwe auto’s. Daarnaast is het aanbod ruim en zijn occasions van prima kwaliteit. Een nieuwe auto heeft ook zeker wel wat, maar zodra je de drempel van de showroom over rijdt begint de afschrijving al. En van een wachttijd die rond een jaar ligt worden de meeste mensen ook niet echt vrolijk. Een occasion is dus een prima keuze. Maar er zijn wel wat zaken om op te letten zodat je geen miskoop doet. Welke dat zijn ontdek je in dit artikel.
Maak altijd een proefrit
Een verplichting bij het kopen van een 2e hands auto is de proefrit. Tijdens deze rit leer je de auto een beetje kennen en je voelt hoe deze rijdt. Let altijd op vreemde geluiden. Test ook de rem een aantal keer goed en probeer op verschillende soorten wegen te rijden. Het liefst een stukje snelweg en een klinkerweg, zodat je weet hoe de auto reageert. Probeer zoveel mogelijk te checken, zoals de versnellingsbak, airco/verwarming en alle elektronica. Zonder proefrit een tweedehands auto kopen is onverstandig.
Onderwerp de verkoper aan een vragenvuur
Je krijgt maar één kans om de verkoper de hemd van het lijf te vragen. Doe dit dus vooral. Een verkoper is verplicht om mankementen en gebreken aan de auto te melden. Of dit daadwerkelijk gebeurt is een tweede. Wist je dat je als koper ook een onderzoeksplicht hebt? Hier valt de proefrit onder. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een aankoopkeuring door een onafhankelijke partij te laten verrichten.
Onderhoudshistorie en kilometerstand
Nu je toch van alles aan de verkoper aan het vragen bent, vergeet vooral het onderhoudsboekje en de werkplaatsfacturen niet. Het is handig om te weten hoe de auto is onderhouden en waar. En wat is de kilometerstand? Via de RDW kun je een oordeel van de geregistreerde kilometerstand opvragen. Als het allemaal lijkt te kloppen kun je de stand op de teller vastleggen in een koopovereenkomst. Mocht er dan toch iets niet kloppen, dan sta je juridisch sterk. De kilometerstand zegt overigens niet alles. Een auto die nauwelijks gebruikt is, kan 10 jaar oud zijn en nauwelijks kilometers op de teller hebben staan. Dat wil niet automatisch zeggen dat het een goede aankoop is.
Hoe is de toekomstige waarde?
Bepaalde auto’s zijn waardevast. Het is voor jou handig om te weten dat als je de auto over een jaar of wat weer wilt verkopen je er nog een aardige som voor ontvangt. Populaire merken zijn over het algemeen wat waardevaster, omdat er veel vraag naar is. Ook kan de kleur een rol spelen. Zo is een zwarte auto meer in trek dan bijvoorbeeld een rode auto. Vaak geldt ook dat hoe meer opties er op een auto zitten, deze beter verkoopbaar is.
Garantie of niet?
Het is geen vanzelfsprekendheid, maar ook op een occasion kan garantie zitten. Check daarom altijd even de garantievoorwaarden en laat ze vastleggen in de verkoopovereenkomst. Mocht er iets mis zijn met de auto, dan kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan. Succes met de zoektocht en aankoop alvast!
SOCIALS