Een occasion kopen: dit is je checklist voor de aanschaf van een gebruikte auto

Een occasion is een stuk goedkoper, het aanbod is veel groter en je kunt ook nog in een kwalitatief uitstekende auto rijden. Wat houdt je dan nog tegen om een tweedehands auto te kopen? Op zich niet veel, maar het is wel goed om aan de nodige zaken te denken. Hoewel de aanschafprijs een stukje lager is, is het geen excuus om impulsief een auto te kopen omdat deze er zo mooi uitziet. Met deze checklist weet je voor 99% zeker dat je een weloverwogen aankoop doet.

Maak altijd een proefrit en doe onderzoek naar de onderhoudshistorie

Je kunt nooit 100% zekerheid hebben als je een auto koopt, niet bij nieuwe modellen en ook niet bij occasions. Je kunt echter wel voor zoveel mogelijkheid zekerheid zorgen. Een proefrit hoort daar absoluut bij. Dit is niet verplicht, maar het zou dom zijn om geen proefrit te maken. Tijdens de rit merk je hoe de auto rijdt, hoe deze reageert als je plotseling moet remmen en of er geen rare geluiden hoorbaar zijn tijdens het rijden.

Met de proefrit ben je er nog niet helemaal. Een verkoper heeft de verplichting om je over eventuele gebreken te vertellen. Vraag daar ook volop naar. En check de onderhoudshistorie. Dit wordt bijgehouden in een boekje en geeft je relevante informatie over de staat van het voertuig.

Maak gebruik van het ruime aanbod

Een van de grootste voordelen van het kopen van een occasion is het ruime aanbod. Daar kun je dan ook gerust gebruik van maken. Zo heb je de kans om voor een elektrische auto met nog geen 10.000 kilometer op de teller te gaan, of voor een oudere auto die de 200.000 kilometer aantikt.

Kijk daarbij goed naar hoe je de auto wilt gaan gebruiken. Denk aan welke zaken je voorrang geeft op de ander; dus bijvoorbeeld veiligheid over esthetiek. Of liever een lage kilometerstand dan grotere lichtmetalen velgen. Je kunt ook veilig voorafgaand aan het zoeken een lijstje maken met specificaties en opties die de auto in ieder geval moet bezitten volgens jou. Zo riskeer je niet het risico dat je tijdens het zoeken lekker gemaakt wordt door steeds luxere of duurdere auto’s en zo dus niet afwijkt van wat je écht nodig hebt. Gezien het ruime aanbod hoef je niet te snel akkoord te geven, neem dagelijks even de tijd om het nieuw geüploade aanbod online niet een streepje voorheeft op je eerste selectie/keuze.

Koop bij een betrouwbare dealer

Het is niet ingewikkeld om een occasion te vinden. Google even naar ‘occasion’ en de websites vliegen je om de oren. Heb je vooraf al nagedacht over of je je volgende auto bij een erkend dealer of een particulier wenst te kopen? Er zitten voor- en nadelen aan beiden. Een dealer rekent vaak meer waar de particulier soms niet goed weet wat de actuele waarde is of waar nog een stuk korting te bedingen valt.

Door voor een erkende dealer te kiezen, koop je vaak een stukje zekerheid. Je kan er vanuit gaan dat de auto is gecheckt en in goede staat verkeert. Neemt niet weg dat een particulier wél alle onderhoudsfacturen en afgestempelde boekjes kan aantonen, als vorm van betrouwbaarheid en oprecht geschetst beeld van de staat van een tweedehands auto. Daarnaast kun je bij de dealers nog een (vorm van) garantie van enkele maanden of langer krijgen. Dat heb je niet als je een auto bij een particulier koopt.

Alles samengevat geldt: bezint eer ge begint. Denk goed na over wat je zoekt, wat het mag kosten en hoe je kunt voorkomen dat je geen kat in de zak koopt. Succes met speuren! Want vergeet niet: bovenal is het zoeken naar een volgende auto gewoon een feestje!

Geen reacties mogelijk.