Past de elektrische laadpaal bij jouw auto?

Door
0 , , , , Permalink

Als je de stap maakt naar de aanschaf van een elektrische auto, wil je hem ook graag dicht bij huis kunnen opladen, zodat je ’s ochtends weer met een volle accu op pad kunt. Als je de mogelijkheid hebt om op eigen terrein op te laden, zorgt de gemeente niet voor een laadpaal dichtbij in de openbare ruimte. Je moet dan zelf op zoek naar een elektrische laadpaal om thuis te installeren. Maar past iedere elektrische laadpaal zomaar bij jouw auto?

Laadvermogen

Het korte antwoord is ‘nee’. Belangrijk is het laadvermogen van de laadpaal en de laadsnelheid die mogelijk is bij jouw auto. Niet elke auto kan immers even snel laden. Stem het laadvermogen van de laadpaal die je aanschaft af op die laadsnelheid. Als je auto namelijk wel heel snel kan laden, maar de laadpaal niet het benodigde laadvermogen kan leveren, gaat het laden alsnog langzaam. Andersom is het zo dat de maximale laadsnelheid van de auto een beperkende factor kan zijn bij een snelle laadpaal. In aanvulling op dat laatste moet wel gezegd worden dat je je laadstation eventueel ook voor een toekomstige auto wilt kunnen gebruiken. Met dat in het achterhoofd kan het handig zijn om tóch te kiezen voor een laadpaal met een hoger laadvermogen dan je huidige auto aankan. Klik op de link om de laadspecificaties per auto te checken, zodat je weet wat voor laadstation je minimaal nodig hebt.

1 fase of 3 fasen?

De aansluiting waar je thuis je laadstation op gaat aansluiten is van belang voor je keuze voor de juiste laadpaal. Heb je een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting? In het eerste geval is het mogelijk om je aansluiting te laten verzwaren, zodat je alsnog voor een 3-fasen laadstation kunt gaan. Dat betekent namelijk in theorie dat je drie keer sneller kunt laden, maar dan moet je auto dat natuurlijk ook ondersteunen.

Wallbox of laadpaal?

Heb je een wallbox nodig of een laadpaal? Beide termen worden gebruikt voor laadstations voor thuis. De waarheid is dat het in principe niet uitmaakt, zo lang de wallbox of laadpaal maar geschikt is voor je auto. De uitvoering is simpelweg het verschil: een laadpaal staat (duh!) op een paal en een wallbox hang je aan de muur. Het is maar net wat je thuis het beste uitkomt. Wil je in je garage of onder een carport opladen, dan is een wallbox waarschijnlijk het handigst. Op een oprit kan een laadpaal praktischer zijn.

Slimme laadpaal

Als je toch een laadpaal gaat uitkiezen: je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde ‘slimme’ laadpaal. Dat kost natuurlijk meer, maar is wel degelijk het overwegen waard. Een slimme laadpaal weet bijvoorbeeld dat stroom ’s nachts goedkoper is vanwege het daltarief. Als je bij thuiskomst je auto aan de lader zet, wacht hij daarom netjes tot het daltarief ingaat met het opladen van je auto. Heb je thuis zonnepanelen, dan kun je ook instellen op een slimme laadpaal dat hij juist van die stroom gebruik moet maken als mogelijk. Zo wordt je auto zoveel mogelijk met ‘gratis’ zonne-energie opgeladen.

Koop dus niet zomaar een laadpaal en verdiep je eerst in welk laadvermogen er nodig is om jouw auto optimaal op de maximale snelheid te kunnen opladen. En denk dus ook vooruit, want je laadstation blijft waarschijnlijk langer bij je dan de auto in kwestie.

Geen reacties mogelijk.