Handige tips als je een auto wilt importeren

Je hoort wel eens dat mensen, als ze een tweedehands auto willen kopen, hiervoor over de grens trekken. Aan de ene kant omdat de aankoopprijs in sommige landen een heel stuk lager ligt en aan de andere kant omdat de auto die ze echt willen in eigen land vrijwel niet te vinden is. Maar is het wel zo’n goed idee om je volgende tweedehands auto in het buitenland te gaan zoeken? We geven je even mee waar je moet op letten. BPM berekenen, extra kosten voor import nagaan en de effectieve staat van de auto zijn alvast de belangrijkste aspecten om aandacht voor te hebben.

Vraag advies aan een expert

Online kan je heel wat auto’s van buitenlandse aanbieders vinden, toch moet je er op attent zijn dat die auto’s misschien wel iets mooier voorgesteld worden dan ze in werkelijkheid zijn, net om kopers zoals jij aan te trekken. Je doet er dan ook goed aan de specificaties van de auto even voor te leggen aan een expert die niet alleen nagaat of het een mooie auto is, maar ook, en vooral, of deze technisch wel in orde is. Ben je in de mogelijkheid om met die kenner de auto fysiek te gaan bekijken en er een testrit mee te doen? Niet twijfelen, doen.

Maak een totaal van alle kosten

De aankoopprijs van jouw droomauto mag dan in het buitenland wel een stuk lager liggen, houd er rekening mee dat er nog andere kosten zullen opduiken voordat de auto ook effectief bij je thuis staat en je er van kan genieten. De trip om de auto te gaan ophalen kost geld, je moet een RDW keuring aanvragen om de auto te mogen importeren, je moet de BPM berekenen en betalen en misschien moet je ook wel transport regelen. De aantrekkelijke prijs die je voor ogen had kan al heel snel een stuk minder aantrekkelijk worden en dan moet je je gaan afvragen of het wel nog de moeite loont een auto in het buitenland te gaan zoeken.

BPM berekenen

Voor het importeren van een auto vanuit het buitenland moet altijd BPM, belasting personenauto’s en motorrijtuigen, voldaan worden. Die BPM wordt berekend op de leeftijd van de auto en dus op de zogenaamde restwaarde van de auto op het moment van de aankoop. Vooraf de BPM berekenen via Autotelex kan je een flink stuk besparen omwille van de verschillende aspecten van de auto die mee in rekening worden gebracht voor een objectieve en correcte waardebepaling. En permanente update van de database zorgt ervoor dat je steeds de meest voordelige BPM bekomt.

Een auto aankopen in het buitenland en importeren kan financieel voordelig zijn, als je maar rekening houdt met alle bijkomende kosten die kunnen optreden. Laat je altijd bijstaan door mensen met kennis van zaken die er samen met jou voor zorgen dat het importeren vlekkeloos kan verlopen en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De BPM berekenen op basis van een goede database zal in elk geval al het grootste verschil maken in financieel voordeel.

Geen reacties mogelijk.