Geld lenen voor het kopen van een auto?

Rijden we nog een jaartje door of ruilen we hem toch in voor een nieuwere auto met nét wat meer comfort? Een auto kopen is een spannende aangelegenheid, omdat het toch een grote uitgave is. Het is dan ook niet opvallend dat veel mensen hun auto financieren (69% van de nieuwe auto’s wordt gefinancierd met een lening, bijvoorbeeld via een partij als Lenen.nl. Maar is een auto financieren wel verstandig in jouw situatie en waar moet je op letten bij welke leenvorm?

Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een faciliteit waar je geld van kan opnemen tot een afgesproken bedrag. Deze leenvorm wordt vaak gebruikt wanneer er geld nodig is voor een langere periode en het leenbedrag niet of moeilijk te bepalen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbouwing. Ook is de rente variabel, deze kan dus zakken, maar in slechte tijden ook redelijk snel stijgen, waardoor je maandelijks minder geld inlost en langer aan de lening vast zit.

Het ‘gevaar’ van een doorlopend krediet is dat je het afgeloste geld kan blijven opnemen tot het limiet. Wanneer je hier niet mee om kunt gaan, kun je uiteindelijk blijven zitten met een schuld, terwijl de auto geen in feite niets meer waard is…

Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening wordt vaker gekozen dan een doorlopend krediet om een auto mee te financieren. Het afgesproken leenbedrag krijg je geheel op je rekening gestort. Je spreek een looptijd af, dus je weet precies wat je per maand kwijt bent en hoelang je nog moet betalen. Ook staat de rente vast, deze kan dus niet ineens omhoog schieten. En houd je aan het einde van de maand wat geld over? Dan kun je dit gewoon boetevrij aflossen, zodat je sneller van de lening af bent!

Al met al is een persoonlijke lening eenvoudiger af te stemmen op de levensduur van de auto. Op deze manier ben je ‘leningvrij’ wanneer de auto geen restwaarde meer heeft.

Private lease
Met private lease betaal je elke maand een vast bedrag voor het rijden in een nieuwe of een bijna nieuwe auto. Wanneer het contract is afgelopen, lever je de auto gewoon weer in. Het afsluiten van een contract is al mogelijk vanaf 12 maanden. Dit is gunstig wanneer je bijvoorbeeld één of twee jaar een auto nodig hebt voor de studie die je in een andere stad gaat volgen. Let wel op dat wanneer je meer kilometers maakt dan afgesproken of bijvoorbeeld schade maakt, je hier een naheffing over krijgt!

Het is dus verstandig om de voor- en nadelen van een lening en private lease naast elkaar te zetten afgestemd op jouw situatie. Wil je de auto bijvoorbeeld voor vijf jaar gaan leasen? Dan zou met een lening de auto na die vijf jaar waarschijnlijk van jou zijn en met private lease niet.

Geen reacties mogelijk.