Occasion leasen

Je bent ondernemer, kunt nog niet de gewenste stabiele jaarcijfers inleveren en daarom probeer je op alle mogelijke manieren je vaste maandlasten te drukken. Een scenario wat mij als ZZP’er niet onbekend in de oren klinkt. Maar net als ik, hecht je waarde aan rijplezier en is een auto niet alleen een vervoermiddel die je van A naar B brengt. Het is tenslotte je visitekaartje! Wellicht is het leasen van een occasion dan iets voor jou.

Zo hoef je geen grote uitgave in één keer te doen bij aanschaf, maar spreid je de betaling uit over een aantal jaar. Een snelle ‘Duitser’ bomvol opties komt dan opeens een heel stuk dichterbij. Jonge occasions hebben de hoogste afschrijvingskosten al gehad, dus dat is voordelig. Vaak zijn ze ook nog eens goed onderhouden, niet ouder dan 8 jaar en hebben weinig kilometers op de teller. Het aanbod is vaak al ruim bij de grotere leasebedrijven maar heb je ergens anders een occasion zien staan die je graag wil overnemen dan kun je daar doorgaans een offerte voor opvragen om deze te financieren, bij een partij naar voorkeur.

Een vast laag maandbedrag is natuurlijk een grote plus voor je balans. Of een kleine min, in dit zinsverband. Hoe dan ook, met occasion lease kun je tot maximaal de aanschafwaarde excl. de btw van je personenauto of bedrijfswagen leasen. Althans, zo doen ze dat bij Financial Lease ZZP. Bij hen kun je de totale investeringswaarde van het leaseobject laten financieren. Activeer de auto als investering op de bedrijfsbalans en je kunt vervolgens bij de eerstvolgende btw aangifte het complete btw bedrag verrekenen met de fiscus. Lekker toch?

Een ander voordeel is dat je bij deze vorm van financial lease direct economisch eigenaar van het voertuig bent dat je leaset. Dat is bij huurkoop en operational lease niet het geval. Economisch eigenaar zijn heeft een aantal voordelen. Zo mag je zelf bepalen bij wie je de auto verzekert en waar je eventueel het onderhoud laat plegen. Anders dan bij de leasevorm operational lease kun je je eigen no-claim bij een autoverzekeraar inzetten, zodat je vele euro’s per jaar extra bespaart!

Het fiscale voordeel in combinatie met een laag maandtarief maar wél veel rijplezier, lijkt mij een goed overwogen keuze. Wil je precies weten wat de te verwachten maandlasten zijn voor de occasion die je op het oog hebt? Maak dan gebruik van een online calculator, die geeft je een realistisch beeld van de maandtarieven. Doorgaans is het traject van offerte aanvragen tot aan rijden erg vlot, zodat jij snel (weer) mobiel bent. Wij ondernemers zijn immers altijd onderweg naar de volgende klus. Succes met de zoektocht!

Geen reacties mogelijk.