Kras op je auto? Zo los je het op!

Het is de nachtmerrie van iedere automobilist, maar toch ontkom je er gewoonweg niet aan: een kras op je auto. Of je nu zelf niet goed hebt opgelet, of dat iemand anders de schuldige is (of een boze ex), het resultaat is hetzelfde. Zelfs de natuur kan voor krassen zorgen. Maar hoe zorg je er nu voor dat die kras zo snel mogelijk verholpen is? En hoe schakel je de verzekering in? In dit artikel lees je de te volgen stappen.

Veiligheid staat voorop
Oké, blikschade is zeker niet leuk, maar het is nu ook weer niet het einde van de wereld. Het is veel belangrijker dat jij en je passagiers veilig zijn. Check daarom na een eventuele aanrijding eerst of iedereen in orde is. Ontstaat de kras op de openbare weg, stap dan niet zomaar uit. Kijk eerst goed of er geen verkeer aankomt, zodat je zeker weet dat je veilig bent.

Vul met de tegenpartij de schadeformulieren in
Nadat je de schade hebt opgelopen, is het belangrijk om je emotie onder controle te houden. Nu is immers het moment aangebroken dat je samen met de tegenpartij de schadeformulieren gaat invullen. Hierop zet je alle relevante gegevens van jezelf, de tegenpartij en hoe de schade is ontstaan. Daarna onderteken je allebei dit formulier en bewaren jullie allebei een exemplaar voor je eigen archief. Maak ook zeker foto’s van de auto(‘s) en de situatie als bewijsmateriaal. Zorg ook dat je het kenteken en het telefoonnummer van de tegenpartij goed bewaart.

Meld bij je verzekering dat je schade hebt
Het grote voordeel van dit digitale tijdperk is dat schade melden bij je verzekeraar meestal gewoon online kan. Elke verzekeraar die is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars laat je direct je schade melden via een speciale website. Rechtstreeks bij je eigen verzekeraar doorgeven kan ook.

Schadevrije jaren en Waarborgfonds
Als de kras op je auto door je eigen schuld is ontstaan, dan gaat het claimen ervan bij de verzekering ten kosten van je schadevrije jaren. Je valt dan namelijk terug in het aantal opgebouwde schadevrije jaren, met als gevolg dat je meer premie betaalt vanaf nu. Ligt de schuld bij de tegenpartij, dan kost het jou niets. Maar hoe zit het als je niet weet wie de kras veroorzaakt heeft? In dat geval kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is speciaal opgericht voor het vergoeden van schade die is veroorzaakt door een motorrijtuig waarbij er een onverzekerde of onbekende tegenpartij is. Je hebt daarbij wel een eigen risico van € 250 en je moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is bijvoorbeeld schade die ontstaan is door diefstal, vandalisme, brandstichting en natuurgeweld niet gedekt.

Nu weet je wat je moet doen wanneer je een kras op je auto hebt. Laten we hopen dat je dit artikel niet nodig gaat hebben want voorkomen is beter dan genezen.

Comments are closed.