Rijtest Nissan X-Trail e-POWER 4WD

De Nissan X-Trail e-Power 4WD is een dappere innovator in een segment dat gewend is aan conventionele hybrides. Hij voelt modern, biedt ruimte, luxe en rijdt als een elektrische auto – zonder laadstress.

EV‑gevoel met benzine‑boost

De voornaamste reden waarom ik de e‑Power aandrijving eens wilde testen is vanwege Nissan haar vernieuwde hybride-technologie: de 1,5 l turbobenzinemotor laadt constant de accu, die op zijn beurt de elektromotoren (voor én achter) voedt. Resultaat? Een sterke 213 pk (150 kW voor + 100 kW achter), 500 Nm torque en een 0–100 km/h sprint van ongeveer 7 seconden.

Hierdoor kun je lekker van twee walletjes eten: het echte EV-achtige gevoel beleven (denk aan snelle, vloeiende acceleratie, instant power, perfect voor vlot wegkomen bij stoplichten) maar tóch het gemak ervaren van het vrij kunnen tanken waar en wanneer je maar wenst, zonder daar op te moeten wachten of absurd hoge snellaad-prijzen te moeten betalen.

Daarnaast is het binnenin de cockpit heerlijk stil, net als bij een EV, wat het rijden erg comfortabel en rustgevend maakt. Alleen indien je het gas een keer intrapt, hoor je iets van hem. Hierover gesproken; soms pik je een héél lichte vertraging op, na lange uitrol of bij zeer rap gas geven, maar deze is niet storend te noemen. Het is simpelweg gewoon geen Tesla of NIO.

Kilometers vreten

Hoe rijdt dat nou? De aandrijving voelt bijna EV-achtig: stil, direct, soepel. De e‑Pedal Step (one-pedal driving) werkt netjes, al komt hij niet volledig tot stilstand zonder remmen. De X-Trail voelt comfortabel en stabiel – geen race-SUV maar een kilometervreter. Het onderstel is wat straffer dan je zou verwachten kijkend naar zijn formaat maar is prettiger voor lange ritten. Ondanks z’n gewicht (1.900 kg) stuurt hij verrassend direct dankzij een goede gewichtsverdeling en AWD maar sportief bochtenwerk blijft beperkt. Dat is ook een beetje alsof je van een sumoworstelaar verwacht dat hij goed kan hordelopen.

De e-Power-aandrijflijn laat je altijd elektrisch vertrekken, ook als de batterij maar halfvol is. Dat voelt modern, kalm en bijna luxe. Je rijdt weg in volledige rust, alsof je in een full-EV zit, en dat is ook precies de bedoeling. Zelfs in druk stadsverkeer beweegt de X-Trail zich als een goedgemanierde heer: zonder gedram, zonder gehaast, maar wel alert. Het koppel is er meteen, dankzij de elektromotoren die direct aan de wielen trekken.

Zodra je de snelweg opgaat, blijft de elektromotor het werk doen, maar zal de benzinemotor regelmatig aanspringen om de batterij bij te laden. Die motor hoor je dan ook. Niet luidruchtig, maar hij is er wél. Vooral bij constante 120-130 km/u maakt hij soms toeren die niet helemaal lijken te kloppen met wat jij aan het doen bent.

‘Caravanners’ eat your heart out

Maar wat is het dan wel? Onder welke categorie kunnen we de X-Trail scharen? De Nissan X‑Trail e‑Power 4WD vijfzitter is een fraaie mix van EV-rijplezier, comfort en praktische gezins-SUV, versterkt door trekcapaciteit en luxe uitrusting. De bagageruimte bedraagt 575 liter (5p). En hij is er dus ook voor de nog grotere gezinnen met maar liefst 7 zitplaatsen! Ideaal voor familie‑of kampeeravonturen dus. Het trekgewicht reikt tot 1.800 kg (5‑zits) of 1.650 kg (7‑zits) en mede hierdoor is de X-Trail zelfs uitgeroepen tot ANWB ‘Trekauto van het Jaar 2023. Dus of je nou met een trailer moet rijden naar motorcrosswedstrijden, graag met de caravan op pad gaat of van paarden houdt – Met deze SUV kom je dus wel van de plek.

Directe concurrenten zoals de Toyota RAV4 Hybrid AWD (en eventueel de Honda CR-V Hybrid of Mitsubishi Outlander PHEV) is behoorlijk interessant. Ze mikken allemaal op hetzelfde segment: middelgrote SUV’s met geëlektrificeerde aandrijflijnen die geschikt zijn voor gezinnen, caravanners en kilometervreters. De RAV4 staat bekend als een betrouwbare keuze, is iets kleiner in afmetingen en voelt iets compacter in stedelijk verkeer. De X-Trail is in lengte en hoogte volwassener en voelt ruimer aan voor passagiers, vooral achterin. Ook de hogere zit en zelfs de optie om uit te breiden naar een 7-zit, kan voor potentiële kopers een doorslaggevende factor zijn.

Vier wielen kunnen meer dan twee

Dankzij het elektronische vierwielaandrijvingssysteem (dat onafhankelijk voor en achter kan sturen), is de X-Trail prima in nat gras, onverhard terrein of een bergweggetje met sneeuw. Het systeem reageert sneller dan mechanische AWD, omdat het geen tussenbak of koppelingsplaten hoeft aan te sturen. Er zijn rijmodi zoals “Snow” en “Offroad” die zorgen voor aangepaste gasrespons en gripverdeling. Verwacht geen Dakar prestaties maar wetende dat jij als enige straks wel van dat blubberige festivalterrein weg kan komen met je vrienden, is ook wat waard.

WLTP zaken

Nu is natuurlijke een belangrijke vraag: hoe zuinig rijdt dat nou met deze moderne hybride technologie? Nissan claimt zo’n 6,1 l/100 km (WLTP), maar in de praktijk zit je vaak tussen de 6–7,2 l/100 km. Op de snelweg bij hogere snelheden kan dit oplopen tot 8–12 l/100 km en indien je een caravan trekt praten we al snel over 11,1 l/100 km. Dat komt vooral omdat de benzinemotor constant stroom moet opwekken voor de elektromotoren, wat bij hoge snelheden inefficiënt wordt. Conclusie: het is niet de zuinigheidskampioen, zeker vergeleken met de Toyota RAV4 Hybrid, maar alsnog zuiniger dan een klassieke benzine-SUV.

De tijd van Nokia & Snake

De X-Trail beschikt over een moderne en premium uitstraling met o.a. een digitale cockpit (12,3″), head-up display, 360° camera, 4-zone climate control, e-Pedal en Bose audiosysteem. Weinig plastic, veel two-tone leder. Toch irriteer ik me aan één ding en dat is hoe sober en oubollig het infotainmentsysteem grafisch vormgegeven is – terug in de tijd. Die van Nokia & Snake.

Deze SUV heeft aardig wat rijhulpsystemen en tegenwoordig let ik eigenlijk meer op hoe deze UIT kunnen dan wat er allemaal op/aan zit. Opvallend fijn is dat de Nissan me weinig lastig gevallen heeft met storende piepjes, trillingen en overige alarmeringen die je op de vingers tikken. Je kunt gemakkelijk alles naar wens (de)activeren waardoor de auto met je ‘meekijkt’, remt of een kleine stuuringreep doet in geval van een gevaarlijke verkeerssituatie die jij mogelijk (nog) niet door had. Ongelukken maken met een X-Trail wordt dus wel echt lastig.

Conclusie: best of both worlds?

De overall rijbeleving van de X-Trail e-Power laat zich het best omschrijven als: “de rust van een elektrische auto, met het bereik van een benzinewagen, in het lijf van een gezins-SUV.” Hij is geen rijdersauto, maar voelt doordacht en volwassen. Je merkt dat het team in Japan mikte op comfort, rust en gebruiksgemak – niet op spektakel. En dat werkt.

X-Trail biedt veel luxe standaard, maar wel met de duurste techniek en dus het risico op hogere onderhoudskosten. Er hangt een prijskaartje aan van €54.390,-

 

Nog geen Reakties

Geef een Reaktie