Best shocking; naast (te) hard rijden en met alcohol op achter het stuur kruipen staat nu ook het gebruik van een smartphone tijdens het rijden in de top 3 van belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. De kans op een ongeval is minstens 25 keer groter wanneer je achter het stuur bezig bent met je mobieltje.
Volgens onderzoek geeft 42% toe het moeilijk te vinden om tijdens een autorit de telefoon te negeren en zit zo’n 10-15% van de automobilisten regelmatig met hun mobieltje in hun handen tijdens het rijden. Waarschijnlijk ligt dit percentage in werkelijkheid hoger omdat veel van de ondervraagden hun eigen gebruik onderschatten. En met ‘gebruik’ wordt met name gedoeld op social media. We Tweeten, Facebooken en Appen wat af onderweg. En waarom eigenlijk?
Het autorijden (en vooral filerijden) wordt beschouwd als ‘verloren’ tijd. Dus kun je deze tijd maar beter efficiënt benutten en toch nog even snel dat mailtje van de zaak beantwoorden of deelnemen aan een werkbespreking vanuit je auto. Anno 2015 kunnen we tenslotte, vrouw én man, allemaal goed multitasken toch?
En dat is tevens het gevaar. Dat het gebruiken van je smartphone tijdens het rijden vaak wèl goed gaat, waardoor je het blijft doen. Ook ik maak me er wel eens aan schuldig, al merk ik wel dat het niet samen gaat; rijden en appen. Hoe je het ook wendt of keert, je verliest je aandacht en bent minder snel in staat om te reageren op wat er om je heen gebeurt. Zo ga je automatisch langzamer rijden en slinger je meer dan dat je netjes binnen je lijnen blijft. Wist je dat als je 3 seconden niet naar de weg kijkt, je met een snelheid van 100 km/u toch al gauw zo’n 90 meter verder bent?
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is een campagne gestart, ”Onderweg ben ik offline”, om de zogenaamde ‘face down-generatie’ te wijzen op de gevaren van tikken, swipen en liken achter het stuur. De campagne wordt met diverse activiteiten ondersteund door onder andere Veilig Verkeer Nederland, provincies en gemeentes. De politie handhaaft het hele jaar door op niet-handsfree gebruik van de telefoon achter het stuur. Het is immers verboden in de auto een smartphone vast te houden als je aan rijden bent. Ook geeft jongerenverkeersorganisatie TeamAlert een vervolg aan de campagne ‘@The Wheel’, waarbij jonge automobilisten op locatie worden uitgedaagd om een week af te zien van het gebruik van social media tijdens het rijden.
Wat kun je zelf doen?
- Zorg dat je mobieltje niet binnen handbereik ligt in de auto;
- Zet het geluid op stil voor vertrek, do not disturb;
- Als je nog druk met mensen in gesprek bent (zoals bijv. Facebook chat of whatsapp) geef dan aan dat je nu in de auto stapt en even niet bereikbaar bent; #brb
SOCIALS