4 conflicten die door je auto kunnen ontstaan

Een auto bezitten is natuurlijk heerlijk. Het geeft je een gevoel van vrijheid; je kunt overal naartoe als je wilt. Daarnaast is het ook gewoon fijn om te autorijden en de controle te voelen over je geliefde voertuig. Maar een auto brengt niet alleen maar plezier. Het kan ook een bron van ellende zijn. We bespreken een aantal conflicten die door je auto kunnen ontstaan.

Aansprakelijkheid bij ongeluk

Ai, je raakt betrokken bij een aanrijding. Dat zijn altijd de mindere dagen van je leven, omdat je geliefde auto beschadigd is geraakt en je weet dat er een hoop gedoe bij komt kijken. Dat kan onder andere gaan over de aansprakelijkheid. Ondanks dat je door je auto te verzekeren gedekt bent voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), betekent dat niet dat je het ermee eens bent dat de aansprakelijkheid voor de aanrijding je in de schoenen geschoven wordt. Zo kan een juridisch conflict ontstaan waarin jouw auto een middelpunt vormt.

Onenigheid met de garage

Als je je auto toevertrouwt aan een garage voor reparaties, bijvoorbeeld om schade te herstellen na een aanrijding, kan het zijn dat je in conflict raakt met de garage. Dat kan zijn omdat er zaken naar jouw mening ten onrechte in rekening zijn gebracht. Er kan iets ‘gerepareerd’ zijn wat niet kapot was of zelfs helemaal niet uitgevoerd zijn, maar wel op de bon staan. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je van mening bent dat er fouten zijn gemaakt die tot meer kosten leiden. Het valt niet mee om zoiets uit te vechten met vaak hardnekkige en eigenwijze garage-eigenaren. Een rechtsbijstandsverzekering kan dan van pas komen om je van juridische hulp en vergoeding daarvan te voorzien. Ook voor conflicten rondom aansprakelijkheid komt deze verzekering van pas.

Onterechte verkeersboete

De kans bestaat eveneens dat je een keer tegen een verkeersboete aanloopt. In veel gevallen valt er weinig tegenin te brengen, maar toch kan het zijn dat je het oneens bent met wat naar jouw mening een onterechte verkeersboete is. Bijvoorbeeld omdat de situatie ter plekke niet duidelijke aangegeven stond. Je hebt altijd het recht om een verkeersboete aan te vechten, maar ervaring leert dat het erg lastig is om de officier van justitie ervan te overtuigen dat het politiekorps het bij het verkeerde einde heeft gehad. En die delen nog wel eens opmerkelijke boetes uit. Ook bij het aanvechten van verkeersboetes kan juridische hulp goed van pas komen.

Conflict na aankoop of verkoop

Ook rondom de koop van een auto kan conflict ontstaan. Stel, jij koopt een auto in de veronderstelling dat deze in orde is en je komt er al snel achter dat er verborgen gebreken zijn die tot veel kosten gaan leiden. Of je verkoopt zelf je auto en dit scenario ontvouwt zich bij de koper. Ook dit kan uitmonden in conflict dat zelfs tot juridische stappen leidt. De vraag is natuurlijk bij wie hier de verantwoordelijkheid ligt, want als koper van een tweedehands auto is het ook zaak om zelf je potentiële aankoop goed te inspecteren.

Niet alle conflicten zijn te voorkomen. Verkeersboetes kun je vermijden door je netjes aan de regels te houden, maar dan moeten de regels wel duidelijk zijn. Een aanrijding kun je voorkomen door netjes te rijden en goed op te letten, maar dat wil niet zeggen dat andere weggebruikers dat ook doen. Garages kunnen je proberen op te lichten zonder dat je daar zelf een aandeel in hebt, net als dat verkopers van tweedehands auto’s het liefst gebreken verzwijgen. Belangrijk is om daarom te overwegen of je naast je autoverzekering misschien niet toch ook nog een rechtsbijstandsverzekering wilt afsluiten.

 

Nog geen Reakties

Geef een Reaktie