Interview Lisanne Maliepaard

 

Lisanne en haar collega Kim runnen een ‘vrouwengarage’. Met dames aan het roer en dames als klant, streven zij ernaar een vrouwvriendelijke garage te zijn en te blijven. ETC repareert en onderhoudt je auto met veel liefde maar is ook bereid deze kennis te delen tijdens een van hun Ladies Nights; een sterke, inhoudelijke cursus autotechniek voor én door vrouwen.

  • Wat is een ‘vrouwengarage’ precies?

‘’Bij een vrouwengarage word je warm ontvangen en mag je alles vragen over je auto, maar ook op het gebied van hulp. Vind je het lastig om je bezoek in te plannen, omdat je al van alles moet? Dan kunnen wij je auto ophalen, om als hij klaar is, jou weer op te halen waar je dan ook bent. Daarnaast hebben wij twee heerlijke banken waar je op kunt neerploffen als je wèl op je auto wilt wachten. We hebben voor iedereen persoonlijke aandacht’’.

‘’Daarnaast hebben we veel actievoering gericht op vrouwen. We zitten in een dienstverlenend vak en dat geeft je de mogelijkheid als ondernemer om wat extra te doen voor mensen die dat nodig hebben. Nu hebben wij in oktober bijvoorbeeld een Pink Ribbon actie waarbij we een complete Ladies Day (onze basiscursus auto voor én door vrouwen) geven op 1 november 2014. De kosten zijn 49 euro, waarvan 10 euro naar Pink Ribbon gaat per inschrijving. Eerder hebben we aan Stichting ‘De Jonge Weduwe’ onze Ladies Nights gedoneerd als ‘smileproduct’. Dat betekent dat je jonge weduwes een gratis avondje uit geeft, waarbij ze even niet hoeven te rouwen en gelijk een stukje onafhankelijkheid verwerven. Zo proberen wij ons te onderscheiden van de standaard garages’’.

  • Zijn mannen welkom in jullie garage?

‘’Mannen zijn wel degelijk welkom in onze garage; de heren kunnen net zo’n goede behandeling als de dames verwachten. Ze blijken zo’n persoonlijke aanpak ook heel prettig te vinden. Het is alleen zo dat wij dé garage willen zijn, waar vrouwen zich in ieder geval op hun gemak en veilig voelen. Dat is onze belangrijkste doelgroep. Vooral vrouwen tussen de 35 en 55 jaar zijn hier gerepresenteerd. Op dit moment hebben we veel alleenstaande vrouwen, maar ook fulltime werkende vrouwen in ons klantenbestand. En ja, er zitten meer vrouwen in ons bestand dan mannen. Je merkt vandaag de dag nog steeds dat de auto vaak de verantwoordelijkheid en de zorg van een man is, als een vrouw en een man samen zijn’’.

  • Werken er uitsluitend vrouwen bij jullie in de garage?

‘’Er werken niet enkel mannen in deze garage, dat is heel lastig om te verzorgen namelijk. De mannen leven wel de normen en waarden van ons bedrijf na. Ze moesten wel even wennen aan het idee, want dit was natuurlijk ook voor hen nieuw. Ze zijn heel goed met (vrouwelijke) klanten en vragen regelmatig of men even met hen wil meelopen, zodat ze alles duidelijk kunnen aanwijzen aan de auto. Open en transparant, respectvol en eerlijk’’.

‘’We zijn er wel mee bezig om in ieder geval meer vrouwen in de techniek te krijgen. Aan het begin van het komende nieuwe schooljaar zullen we veel met middelbare scholen doen om meer meiden in de techniek te krijgen. Wel zijn het twee vrouwen die de bedrijfsvoering op hun nemen’’.

  • Waarvoor kan ik allemaal terecht bij jullie garage?

‘’Je kunt bij ons terecht voor heel veel zaken eigenlijk; onderhoud, APK, reparaties, occasions en tweedehands auto-onderdelen maar ook voor je bandenopslag, car-wrapping en onze Ladies Nights’’.

‘’We doen niet alles zelf, Kim van Ommen (de manager) zou het wel kunnen, maar werkt niet langer in de garage. Ze is wel een grote ondersteuning voor de mannen bij technische vraagstukken. Het contact met de klanten, het halen en brengen van mensen en het organiseren van de Ladies Nights doen wij uiteraard wel veel zelf’’.

  • Vertel eens wat meer over die laatste, wat houdt een Ladies Night in?

‘’De Ladies Nights bij ETC worden gegeven door Kim en mij. Ons doel is eigenlijk dat vrouwen zich onafhankelijker opstellen en zelfstandiger zijn als het op hun auto aankomt. We weten dat er zat mannen zijn die wellicht ook deze cursus zouden kunnen gebruiken, maar wij zijn er voor vrouwen. Het zijn twee volle avonden, waarbij we theorie behandelen, maar ook veel praktijk in de garage. De eerste avond is vrij basic wat theorie betreft’’.

‘’We beginnen bij de dashboardlampjes, wat gek genoeg vaak een heel populair stukje van de cursus is. Het belangrijkste is dat ze leren herkennen dat er iets echt fout zit of dat het wel meevalt. Daarnaast natuurlijk vloeistoffen checken en een band vervangen, zonder garagekrik. De tweede avond gaat wat dieper de stof in en leren we de dames ook hoe de motor werkt. Belangrijk is dat mensen zich bewust worden van de slijtage die constant plaatsvindt’’.

‘’Deze avonden zijn altijd heel gezellig. De eerste drie minuten zijn de cursisten een beetje afwachtend maar we maken de cursus altijd interactief. Na een paar minuten stelt iedereen veel vragen. Er zijn maximaal 6 cursisten in principe, want dan is er ook genoeg aandacht voor iedereen en kan ook iedereen echt een stuk praktijk doen in plaats van enkel meekijken. Iedereen krijgt een certificaat na afloop’’.

  • Hoe komen jullie zelf aan die kennis en vaardigheden?

‘’Kim, de manager, was al van jongs af aan geïnteresseerd in auto’s en de techniek ervan. Ze liep als klein meisje al rond in de garage van haar opa. Op latere leeftijd heeft zij de opleiding autotechnicus gevolgd en werkervaring opgedaan in verscheidene garages. Zij is echt door de wol geverfd. In haar vrije tijd was en is zij ook nog steeds veel met auto’s bezig. Zo heeft ze onlangs een Corrado gekocht welke ze zelf weer volledig gaat opknappen’’.

‘’Ikzelf kom helemaal niet uit de automotive branche. Ik ben eigenlijk een beetje het bedrijf in gerold met als doel onze garage onderscheidend te maken. Toch heb ik wel een korte cursus autotechniek gevolgd, om zo ook het receptiewerk en de Ladies Nights goed te kunnen doen, maar ik leer elke dag bij, dat is hartstikke leuk’’.

  • Hebben jullie wel eens te maken gehad met vooroordelen in deze branche?

‘’We hadden laatst een interview voor een tv-programma over de Ladies Nights toen we de vraag kregen of we lesbisch waren. Wij hadden daar allebei nooit bij stilgestaan dat mensen dat weleens zouden kunnen denken van ons. Ik maak me daar ook eigenlijk niet druk om. We zijn een goed en leuk bedrijf, met hart voor mensen en auto’s. Iedereen die komt, zal dat merken. Daar ben ik van overtuigd’’.

Geen reacties mogelijk.