‘Discoveren’ in Denemarken

Voor ons dit jaar geen standaard zon, zee en strandvakantie. Chris Zegers liet me al eerder zien (via de t.v. hoor) hoe prachtig Scandinavië kan zijn en de plaatjes in de reisgids liegen er ook niet om. Mijn oog viel op een idyllisch strandhuis, in de duinen aan de Noordzee, in Denemarken. Met de net zo idyllische naam Søndervig. We gingen voor de rust, de natuur en de ruimte. Deze vakantie zou in het teken staan van ontspanning, relaxen, chillen… even helemaal niets.

Voor een roadtrip van zo’n 780 kilometer is passend vervoer wenselijk. De functie-eisen luidde comfortabel, zuinig en avontuurlijk. Daarnaast moest deze beschikken over voldoende bagageruimte (lees voor mijn drie tassen en die ene koffer van mijn vriend) en een achterbank. Had ik al verteld dat de hond ook mee mocht? De nieuwe Land Rover Discovery Sport leek over al deze goede eigenschappen te beschikken. Ik was dan ook als een kind zo gelukkig toen ik groen licht kreeg van de importeur, om deze wagen over de grens te mogen rijden.

Waarom nou precies deze auto zo geschikt was om mee naar Denemarken te rijden? Laten we beginnen bij de eerste eis: comfort. Bij comfort denk je wellicht als eerste aan je zithouding gedurende de reis. De stoelen zijn elektrisch verstelbaar op alle mogelijke manieren waardoor de bestuurder (lang of kort van stuk) altijd prima zit. Daarnaast zorgt de hoogte, het onderstel en de vering van de Discovery Sport ervoor dat je zonder moeite over het wegdek ‘glijdt’ als het ware. Ik ben trouwens van mening dat luxe zoals navigatie, cruise control en een automaat ook zaken zijn die bijdragen aan comfort. Hoe meer zaken je onderweg kunt uitbesteden aan de auto zelf, hoe uitgeruster jij op de plaats van bestemming aankomt. Comfort zit hem ook in de kleine dingen zoals genoeg usb-poorten voor al je apparatuur, handige opbergvakjes en bekerhouders. ”Hey, wie het kleine niet eert.”

Die 780 kilometer bedraagt natuurlijk alleen de heenreis. Het plan was om daar flink te gaan toeren en maar te zien waar we uitkomen. Heerlijk toch, ongedwongen geluksmomentjes vinden onderweg? Maar dan moet je je dus vooral geen zorgen maken om de brandstof. De ‘Disco’ die wij mee op reis hadden heeft er een 2.2 SD4 dieselmotor in liggen, goed voor 190 pk. Dat is wat mij betreft voldoende voor zo’n reis; zo valt hij net niet in de categorie ‘slurper’. De brochure ligt mij voorafgaand in dat hij 6,1 l/100 km verbruikt. In de praktijk ervaren wij, als doorsnee bestuurder en geen ‘eco-bejaarde’, dat dit in werkelijkheid zo’n 7,8/100 km bedraagt. We staan niet jankend aan de pomp maar wijzen ook niet triomfantelijk naar het schermpje om de buurman eens lekker jaloers te maken. Toch kan die lekkere Snickers in het schap bij de pomp er ook nog wel bij. Gelukkig maar.

Avontuurlijk is zijn tweede naam. We hebben het hier over een auto met Land Rover DNA, waar ‘Above & Beyond’ niet alleen de leus maar ook het streven is. Bewapend met offroad standen voor verschillende terreinstanden gingen we op pad. Niets is te gek voor de veelzijdige Discovery Sport. Alleen een beetje jammer dat Denemarken net zo vlak als Nederland blijkt te zijn. Een enkele zandduin en een stukje kleigrond boden uitdaging. Gretig hebben we de modus voor zand en modder gebruikt. ”Hey, been there done that’. De conclusie is dat je met zo’n (joekel van een) auto het vertrouwen hebt dat je overal kunt komen. Op de weg of naast de weg, hij zal je niet teleurstellen. En dat geeft mij dan weer een gerust gevoel.

Omdat de ‘Disco’ op alle bovenstaande functie-eisen ruim voldoende scoorde, kom ik nog even terug op mijn andere puntje: ruimte. De bagageruimte (maar liefst 981 liter) biedt meer dan voldoende ruimte voor onze vakantiebagage, benodigdheden voor de hond en alle nieuwe aankopen. Helemaal ideaal is het aansluitpunt voor de elektrische coolbox, die kon dus gewoon in de achterbak staan tijdens de rit. Mocht je de ruimte in de achterbak nou niet hoeven te gebruiken voor spullen, dan kun je zelfs een derde zitrij uitklappen waardoor je nu over 5 + 2 zitplaatsen beschikt. Deze auto is dus ook zeer geschikt voor een roadtrip met vrienden of familie. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Kort samengevat past de Land Rover Discovery Sport helemaal in mijn vakantie-plaatje; hij geeft me rust en ruimte. Zelfverzekerd en vol vertrouwen op pad, samen het avontuur aangaan op zoek naar ongedwongen geluksmomentjes welke we vinden op onze weg. Ik kan iedereen een roadtrip van harte aanbevelen, in het bijzonder met deze auto. ”Bye Danmark, du var store.

Geen reacties mogelijk.