Vrouwen en autoreparaties

Dat vrouwen en een passie voor auto’s goed samengaan blijkt wel uit mijn blog. Maar dat vrouwen en auto’s repareren een net zo vanzelfsprekende combinatie is, daar heb ik het nog niet vaak over gehad. Zelf heb ik al heel wat auto’s versleten (of beter gezegd: ze werden na een tijdje gewoon te saai) en veel garages van binnen gezien voor reparaties en onderhoudsbeurten. Om geld te besparen zou je ook zelf (vereist minimaal technisch inzicht) simpele reparaties uit kunnen voeren. Vandaag deel ik een aantal tips voor het repareren van je auto én voor de juiste omgang met garages, als je er toch heen moet.

Doe zoveel mogelijk zelf

Het beste is om zoveel mogelijk reparaties zelf uit te voeren. Nu zijn we (net als de mannen overigens) niet allemaal automonteurs, maar een aantal reparaties kun je makkelijk zelf uitvoeren. Het luchtfilter reinig je met een luchtfilterreiniger, of gewoon door hem uit te kloppen. Roest haal je met schuurpapier of een staalborstel weg en voor de lastige plekjes is er roetoplosser. Ook onderdelen voor de buitenkant van je auto, zoals lampjes en ruitenwissers, kun je zelf vervangen. Meer informatie vind je hier.

Wees geïnformeerd

Voordat je met je auto naar de garage gaat is het belangrijk zelf na te gaan wat er moet gebeuren en welke onderdelen aan vervanging toe zijn. Zo kun je beter inschatten of de reparaties die de monteurs je aanraden ook écht nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld door de velg (werkt alleen bij open velgen) heen zien of je remblokken nog dik genoeg zijn. Laat de dikte van het remblok nooit onder de één centimeter komen. Ook de prijs van onderdelen kan per garage sterk verschillen: remschijven bijvoorbeeld zijn bij onafhankelijke garages veel goedkoper dan bij merkdealers. Door de benodigde auto-onderdelen van tevoren al via internet te bestellen kun je nog meer geld besparen.

Ga naar de juiste garage

Het is helaas waar: vrouwen worden bij garages vaak gediscrimineerd. Komen we bijvoorbeeld met een lekke band, dan kan het gebeuren dat de monteur ons probeert wijs te maken dat het hele wiel aan vervanging toe is. Voor we het weten hebben we een rekening van 150 euro liggen. Het is dus belangrijk om naar een garage te gaan waar de monteurs ons serieus nemen. Er bestaan ook steeds meer garages die door vrouwen worden gerund en zich speciaal op vrouwen richten. Ik voerde al eens een interview met Lisanne Maliepaard, die bij het Einstein Techno Center in Spijkenisse werkt. Ook in Frankrijk en Oostenrijk bestaan er al garages voor en door vrouwen.

Geen reacties mogelijk.