Tesla Model 3 Performance roadtrip naar Zuid-Frankrijk

Jullie hebben ongetwijfeld de review van de Model 3 destijds al gelezen. Toch wilde ik deze auto aan een meer uitdagende test onderwerpen. Want woon-werkverkeer rijden met een actieradius van 530 kilometer is niet bepaald ‘living on the edge’. Roadtrippend met zo’n batterij op wielen naar mijn vaste verblijf in de Provence, Zuid-Frankrijk, is dat wél. Krijg ik hier na de eerste grensovergang al spijt van of kon dit wel eens de meest ideale wagen zijn om mee op autovakantie te gaan?

Bij het invoeren van de eindbestemming in de navigatie, 913 km en 13 uur verder, verschijnen er vier korte laad-stops op het scherm. Tesla zoekt zo om de 2,5 uur een Supercharger voor je op de route op. Ideaal, je hoeft dus zelf niets te berekenen. En laten we eerlijk zijn: tegen die tijd is het ook wel verstandig om even te stoppen en te rusten. De Superchargers staan doorgaans op plekken waar je je niet hoeft te vervelen, zoals bij hotels en de plaatselijke McDonalds. Een toiletbezoek en gratis WiFi pakken worden onderdeel van je routine. Blijf je liever lekker warm in de auto zitten? Dan zwengel je Netflix gewoon even een half uurtje aan op die tablet. Ik combineerde het prettige met het aangename en keek m’n serie terwijl ik Franse frietjes naar binnen aan het schuiven was. Met de stoelverwarming aan uiteraard.

De maximale actieradius haal je enkel wanneer je een fluwelen rechtervoet hebt en de weersgoden met je zijn. De batterij reageert namelijk sterk op kou en ook sportief rijgedrag wordt afgestraft. In ieder geval wel op de lange afstand die ik moest doen. Tesla geeft namelijk aan welke snelheid je aan moet houden, wil je die naderende stop nog halen. Wanneer je iets meer haast krijgt (in mijn geval minder geduld) en besluit harder te rijden dan je batterij aankan, zoekt hij vanzelf het eerst volgende snellaad-punt op en wijzigt de route automatisch. Wel met de kans op een extra stop maar je zou dus in theorie niet stil kunnen komen te staan.

Zonder laad-stress (nieuw begrip) op de plaats van bestemming aankomen, het is mogelijk. Een goede nacht rijden en ik was aangekomen in het paradijs. Met nog een paar procent batterij was het noodzaak deze weer even helemaal op te laden zodat ik de komende dagen wat verkennende kilometers kon maken in de omgeving. Naast een Mennekes laadkabel beschikte ik over een kabel die je op locatie zo in ieder normaal stopcontact kan inpluggen. Zo kon de auto naast het huis laden terwijl ikzelf op één oor aan het bijladen was. Super efficiënt, praktisch en geen moeite.

Aangezien jullie mij vaak vragen welke mooie plekjes ik bezoek en waar je goed kunt eten, kruip ik heel even in de rol van reis-blogger. Ik verblijf altijd bij goede vrienden in Les Martins, Luberon. Deze prachtige gîte is trouwens het hele jaar door te huren. Het dorpje ernaast is Gordes, wat uitzicht biedt over een prachtige vallei. De oude woningen zijn als het ware tegen de berg op gebouwd. Hier kun je ‘s avonds een lekkere cocktail drinken bij Le Tigrr; een best wel hippe bedoeling in een eeuwenoud dorpje (hun andere locatie is St Tropez). Plaatselijke wijn halen doe je bij vignoble Aureto, lunchen met uitzicht bij Bistrot Le 5 en het beste uit de Franse keuken komt van Auberge des Carrières.

Conclusie: zo’n Tesla rijdt echt best wel goed. Dus ook als je van een stukje sturen houdt kom je aan je trekken met de Model 3 in de bergen van de Provence. Daar komt bij dat hij van alle luxe voorzien is en voldoende bagageruimte biedt voor alles wat je mee wilt slepen naar je vakantieadres. Het rijbereik is meer dan genoeg en brengt je op elke gewenste plek. Uiteraard zijn er in de ingeslapen, pittoreske dorpjes geen Superchargers te vinden – paard en koets zijn daar net afgeschaft – maar iedere wat grotere stad biedt uitkomst. De auto-pilot is een fijne optie die op eindeloze stukken verlaten snelweg het werk letterlijk even uit handen neemt en de tablet zorgt voor voldoende Spotify- en game vermaak onderweg. Tsja, wat wens je nog meer? Ik kan het iedereen aanraden.

 

Geen reacties mogelijk.