Straat-praat: wat weet men over elektrisch rijden/leasen?

Elektrisch rijden is ‘in’. Het is regelmatig in het nieuws, de Tesla’s vliegen je om de oren en iedereen die maar een beetje aan het milieu (en eigen portemonnee) denkt, rijdt elektrisch. Laat staan de ondernemer, waarbij men bijna ‘verwacht’ dat hij duurzaam onderneemt en zich dus elektrisch verplaatst. Maar is elektrisch rijden nou écht zo populair onder Nederlanders? Ik ging de straat op, voor LeasePlan, om de mensen te vragen wat zij eigenlijk weten over elektrisch rijden én elektrisch leasen. 

Tanken of laden

Hoe normaal is tanken nou eigenlijk? Het is prijzig en de uitstoot vervuilt het milieu ernstig. Toch blijven we het massaal doen. De volledig elektrische auto wordt echter een steeds beter alternatief voor de brandstofauto. Uit mijn straatonderzoek bleek dat men denkt dat het opladen van de batterij van je auto maar een omslachtig en langdurig proces is. Toch is dat niet waar. Er is een serieus en groeiend laadpuntennetwerk in heel Nederland. Ook was men wat sceptisch over het rijbereik van elektrische auto’s en of je er bijvoorbeeld wel mee op vakantie kunt naar het buitenland. Dat kan! De nieuwe Tesla Model 3 heeft een actieradius van maar liefst 530 km. Punt bewezen. Met de nieuwe elektrische auto’s rijdt je steeds verder, de techniek ontwikkelt zich constant door, en de actieradius van nieuwe EV’s stijgt.

Wat kost dat?

Ik kreeg de indruk op straat dat sommige mensen denken dat het rijden van een elektrische auto duur is. Maar elektrische auto’s zijn in steeds meer modellen en diverse prijsklassen beschikbaar tegenwoordig. En wist je dat de kosten voor elektrisch rijden vergelijkbaar zijn met auto’s met traditionele brandstof? Wat betreft de autobelasting is er dit jaar wel het e.e.a. verandert. Vanaf 1 januari 2019 is de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s met een fiscale waarde boven €50.000 veranderd. Voor elektrische auto’s die tennaamgesteld worden in 2019 betaal je over de eerste €50.000 4% bijtelling en betaal je 22% over het deel boven de €50.000. Voor volledig elektrische auto’s zal ook in 2019 geen BPM in rekening worden gebracht. Deze regeling blijft ook van kracht in 2020. Je betaalt dus minder belasting als je in een elektrische auto rijdt.

Elektrisch leasen

Hoe ga je als ondernemer om met elektrisch rijden in je leasebeleid? Meer en meer bedrijven en overheden maken hun wagenpark duurzaam. CO2 neutraal rijden is het visitekaartje geworden van vele bedrijven. Het duurt niet lang of elektrisch rijden is de norm. Toch sprak ik op straat een ZZP’er die zei ‘ik heb geen baas die mij een auto gaat geven’. Maar ook als particulier of kleine ondernemer kun je elektrisch leasen. Is je interesse in elektrisch rijden gewekt, maar je weet nog niet helemaal of het bij je past? Goed nieuws! Bij LeasePlan kun  je ook voor korte tijd een elektrische auto leasen om het uit te proberen, namelijk Shortlease.

In deze vlog zie je hoe men denkt over het nieuwe rijden en of het leasen van een elektrische auto interessant is voor ze. Zo testte ik of men weet hoeveel elektrische auto’s er al rondrijden in Nederland, of men meer voor- of nadelen ziet m.b.t. ‘stekkeren’ en of men van tanken naar laden wil gaan in de toekomst.

Wil jij meer weten over dit topic? Check dan de facts en cijfertjes die LeasePlan voor je op een rijtje heeft gezet.

 

Geen reacties mogelijk.