Een heldere blik

Het najaar brengt vergeleken met de zorgeloze zomer wat ongemakken met zich mee. Zo heb je de combinatie regen en vallende bladeren (voor de NS een reden om helemaal niet meer te rijden), kortere dagen waardoor het dus eerder donker wordt maar ook laaghangende zon. Onderschat deze laatste niet. Laaghangende zon kan je zicht ernstig beperken; mogelijk zelfs verblinden en voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Hier volgen een aantal tips om je zicht te verbeteren.

Draag een goede zonnebril
Een zonnebril heeft twee doeleinden: het licht dempen dat in je ogen valt en je ogen beschermen tegen de ultraviolette straling van het zonlicht. Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede zonnebril? Kies er eentje uit met polariserende glazen als je veel op de weg te vinden bent. Ze filteren/reduceren de hinderende horizontale schittering en reflecties uit je gezichtsbeeld. Het dragen van een gepolariseerde zonnebril zorgt voor een veel veiligere situatie op de weg. Gelukkig hebben veel trendy merken zoals het bekende Ray Ban maar ook Porsche Design tegenwoordig zulke glazen en een hip montuur.

Misschien overbodig om te benoemen maar creëer zelf ook een veilige situatie indien je wordt overvallen door sterk zonlicht. Matig je snelheid om het overzicht en de controle te behouden. Neem geen risico’s zoals inhalen waar het niet kan. Houd er rekening mee dat andere weggebruikers hier mogelijk ook last van hebben en dat jij dus op dat moment misschien wel minder goed zichtbaar voor hen bent.

Houd je ruiten schoon
Net als bij een vertroebelde zonnebril vol met vuil, kijkt het ook door vieze autoruiten wat lastig. Een screenwash met anti-vries voorkomt het bevriezen van het ruitensproeiersysteem en is een uitstekende reiniger van smerige autoruiten, die na gebruik ook nog eens een frisse geur nalaat. Een goede screenwash laat geen strepen na en zorgt ervoor dat de ruitenwisser soepel en zonder horten of stoten het glas droog trekt. Dat is nog eens een ‘vooruitziende blik’.

Voorkom ruitschade
Doorgaans is een sterretje tot 3 cm goed te repareren door middel van hars. Maar wist je dat een klein sterretje gemakkelijk door kan scheuren bij koude temperaturen? Wanneer jij je de verwarming in je auto namelijk lekker warm opstookt heb je kans dat er bij te grote temperatuurverschillen een barst in je ruit ontstaat. Zonde, want zit er een barst in de ruit, dan is repareren vaak niet mogelijk en is je autoruit vervangen noodzakelijk. De kosten van een voorruit vervangen zijn afhankelijk van het automerk, type en de ruit die gebruikt is. Laat je dus goed informeren en check wat je verzekering wel/niet dekt.

Geen reacties mogelijk.