Zo lang mogelijk van je auto genieten: dit moet je daarvoor doen

Een auto is een trots bezit. Wellicht wel één van je duurste uitgaven ooit of zelfs een ‘verlenging’ van wie je bent als persoon. Onmisbaar is ‘ie in ieder geval voor velen! Dus hoe houd je je auto zo lang mogelijk netjes?

Niet iedereen vindt het onderhoud van de auto even belangrijk, maar ook als je dit zonde van het geld vindt is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Zo verleng je de levensduur van het voertuig, zonder dat je je blauw betaalt aan het onderhoud. Dit soort onderhoud is niet alleen goed voor je auto, maar ook voor je eigen portemonnee.

De bekleding

Bij onderhoud en reparaties wordt er vaak aan de buitenkant gedacht, bijvoorbeeld aan krassen of deuken. Maar bij auto reparatie wordt de bekleding vergeten. De bekleding, of het nou van stof, leer of kunstleer is, is vatbaar voor slijtage. Krassen of zelfs scheurtjes in het leder, stof die versleten of verkleurd raakt, brandplekken of instapschade zorgen voor een beschadigde bekleding.

Wist je dat deze schade in sommige gevallen heel makkelijk hersteld kan worden? Professionele reiniging van je interieur om alle vieze geurtjes en vlekken eruit te krijgen, behoort ook tot mogelijkheden je auto weer als nieuw te laten lijken van binnen. Bij zwaardere gevallen – zoals scheuren – zal de bekleding vervangen moeten worden. Een brandgaatje in stoffen bekleding wordt bijvoorbeeld met hars gevuld. De structuur van de stof wordt weer opgebouwd door vezels te gebruiken. Leder valt vaak nog heel erg mooi te maken met de juiste poetsmiddelen.

Polijsten

Krassen op de auto kunnen snel ontstaan. Polijsten is een goede manier om kleine, oppervlakkige krassen te verwijderen. Tegelijkertijd is polijsten een vorm van onderhoud. Er wordt een dun laagje van de lak geschaafd. Daarna wordt de lak weer egaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de lak opnieuw gaat glanzen, als een nieuwe!

Alleen bij diepere krassen werkt polijsten niet, de lak is dan al te ver beschadigd. Het advies is om de auto ongeveer eenmaal per jaar te laten polijsten. Dit kun je – als je er een beetje gevoel en geduld voor hebt – ook zelf doen. Kijk maar eens online naar een polijst-set of speciale klei om je auto mee te behandelen op je eigen oprit.

Een goede rijstijl

Als je je Max Verstappen waant en je auto tot het maximale rijdt (wanneer deze er wellicht niet helemaal voor is gemaakt), komt dat de levensduur van je auto niet ten goede. Wanneer je je auto altijd goed warmt laat worden voordat je het gaspedaal opzoekt, spaart dat de motor. Daarnaast is het niet handig om je voet de hele tijd boven de koppeling te hebben zitten of een stukje ingedrukt te houden tijdens het rijden, zo slijt de versnellingsbak sneller. En verder kun je proberen om geleidelijk te remmen of puur op de motor af te remmen. Als je ziet dat je moet stoppen, kun je het gas alvast loslaten. Het is misschien stoer om hard te moeten remmen, je voertuig is hier minder gelukkig mee.

Wassen in de winter

De auto wassen is belangrijk, met name als het winter is. Hoewel de winters steeds zachter lijken te worden, moet er nog regelmatig worden gestrooid. Strooizout is niet goed voor de carrosserie. Daarom is het slim om ’s winters vaak de wasstraat op te zoeken. Kies dan een uitgebreid programma waar ook bodemreiniging inbegrepen zit. Je mag de auto natuurlijk ook zelf wassen, als je te benauwd bent voor krasjes. Met de hand wassen is soms net als therapie!

Geen reacties mogelijk.