Wintertijd

De bomen laten hun laatste bladeren vallen, de kerstboom wordt opgetogen en de wind wordt guurder: winter is coming. Maar denk je ook wel eens aan wat je autoverzekering vergoedt als je auto op een gladde weg uit de bocht vliegt? Of als je hagel op je dak krijgt? En hoe zit het ook alweer met winterbanden? Independer en ik zetten het voor je op een rij.

Autoschade door storm of hagel
Is je auto beschadigd door een flinke storm of hagelbui? Als je een beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt, dan vergoedt je verzekeraar dit. Deze hagel- of stormschade heeft geen invloed op je schadevrije jaren of de premie van je autoverzekering. Maar je betaalt misschien wel een eigen risico voor het repareren van de schade. Bekijk op je polisblad of je een deel van de schade zelf moet betalen en hoe hoog dit eigen risico is.

Ben je alleen WA-verzekerd? Dan moet je alle kosten voor de autoschade zelf betalen. Breng je met je auto iemand anders schade toe? Dan krijg je dat wel vergoed.

Schade aan de autoruit of andere schade
Een sterretje dat door de vrieskou verandert in een barst? Je bent voor ruitschade verzekerd met een beperkt casco of allrisk autoverzekering. De kosten krijg je vergoed van je verzekeraar. Als het sterretje te groot is, geldt vaak een eigen risico. Je betaalt dan zelf een deel van de kosten. Onze tip? Wacht niet tot de winter aanbreekt: laat een sterretje nu alvast repareren.

Heb je door het barre weer andere schade aan je auto? Bijvoorbeeld omdat je na een glijpartij tegen een boom tot stilstand komt? Dan ben je alleen daarvoor verzekerd met een allrisk autoverzekering. Als je deze schade meldt en je krijgt het van je verzekeraar vergoed, val je wel terug in schadevrije jaren. Daarom is het in zo’n situatie soms goedkoper om de schade zelf te betalen als je dat kunt.

Stel, de buurjongen gooit met opzet een ijsbal tegen je auto. Daar heb je schade. Heb je een beperkt casco of allrisk autoverzekering? En claim je de schade? Dan kijkt je verzekeraar of hij de schade op de buurjongen kan verhalen. Ook kun je je rechtsbijstandverzekering gebruiken.

Ook verzekerd bij code rood
Als het echt heel slecht weer is, dan waarschuwt het KNMI met code geel, oranje of rood. Geldt code rood in jouw omgeving? Raadt het KNMI af om de weg op te gaan? En kunnen die boodschappen wel even wachten? Dan raden we aan om dit advies op te volgen.

Ga je bij een waarschuwingscode wel op pad met de auto? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Denk aan het krabben van je ruiten, zodat je goed zicht hebt. Let ook extra goed op. En pas je rijstijl aan: gebruik bijvoorbeeld je mistlamp als je minder dan 50 meter zicht hebt.

Goed voorbereid, maar rijd je toch schade? En is er volgens je verzekeraar geen sprake van roekeloos gedrag (zoals met 120 km/u over een ijzige snelweg rijden)? Dan krijg je de schade vergoed. Met een beperkt of allrisk verzekering ben je verzekerd voor de schade aan jouw auto en die van iemand anders. Heb je een WA-verzekering? Dan ben je alleen verzekerd voor de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Winterbanden: verplicht of niet?
Nee, in Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dat betekent dat je autoverzekering ook geldig is als je bij winters weer zonder winterbanden rijdt. De Rijksoverheid moedigt het gebruik van winterbanden wel aan, want het is gewoon veiliger bij winters weer. Ga je op skivakantie naar bijvoorbeeld Duitsland, Italië of Oostenrijk? Handig om dan de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per land te bekijken. In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Rijd je daar schade? Dan kun je (deels) aansprakelijk worden gesteld en je schade niet (volledig) vergoed krijgen.

Geen reacties mogelijk.