Welke velgen zijn geschikt voor jouw auto

Velgen hebben een belangrijk aandeel voor de uitstraling van een auto. De betere velgenshops hebben hier dan ook ruime keuzemogelijkheden in. Je kunt kiezen voor elegantie, een stoere uitstraling of om juist je auto een tikkeltje extravagante looks te geven. Belangrijker is uiteraard dat de velgen onder je auto passen en hier komt wel wat bij kijken. Stop met dromen en bepaal eerst welke velgen geschikt zijn voor jouw auto.

Welk materiaal velgen?

De eerste keuze die je moet maken als je op zoek gaat naar een geschikte velgenset heeft betrekking op het materiaal hiervan. Stalen velgen zijn betaalbaar en robuust. Is inparkeren niet jouw sterkste kant en neem je nog wel eens een stoeprandje mee? Dan kunnen stalen velgen dit prima hebben. Daarnaast worden deze velgen niet aangetast door strooizout en is er vrijwel geen sprake van krimp in de koude winterperiode. Hierdoor blijft de bandenspanning vrij constant, zorg je dat je auto een beter rijgedrag heeft, is er sprake van een laag brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Wil jij die auto bezitten waar iedereen bij een rood verkeerslicht naar zit te staren? Kies dan voor lichtmetalen velgen. Realiseer je wel dat deze velgen duurder zijn in aanschaf en veel kwetsbaarder zijn maar je kiest dan wel voor vier blikvangers.

Maatvoering van geschikte velgen voor onder je auto

Een bezoek aan een goede auto velgenshop leert je al snel dat je jezelf moet verdiepen in de maatvoering als je op zoek bent naar geschikte velgen voor onder je auto. Een van de zaken die je moet weten, is wat de steekmaat van je auto is. De steekmaat is de diameter van een denkbeeldige cirkel die je door alle boutgaten van het wiel trekt. Uiteraard is dit van groot belang om het wiel op de juiste manier te bevestigen aan je auto. Daarnaast is de velgmaat een punt van aandacht. De velg moet immers om je band heen passen. Daarom wil je dus weten hoeveel inch je wielen zijn. Je hoeft hier gelukkig geen ingewikkelde berekening voor te maken. De velgmaat kun je immers vinden op de banden van de auto. Hierop staat een code zoals ‘195/65 R15’. Het laatste getal is de aanduiding van de velgmaat, wat in dit voorbeeld dus 15 inch is.

Tot slot is de ET waarde een belangrijk punt om op te letten om vast te stellen welke velgen geschikt zijn voor jouw auto. De letters ET staan voor “Einpress-Tiefe”, te vertalen als “inpersdiepte”. Deze waarde geeft aan hoe diep het wiel in de wielkast ligt. Een ET waarde van 40 wil dus zeggen dat de naaf 40 millimeter buiten de middellijn van je velg ligt. Even praktisch: hoe lager deze waarde, hoe meer je wiel naar buiten komt. Hoewel dit een stoere look geeft, wordt de besturing van je auto wel extra zwaar. Zeker iets om op te letten bij het zoeken naar geschikte velgen voor je auto.

 

 

Geen reacties mogelijk.