Weet jij wat een homokinetische koppeling is en hoe het zit met onderhoud en reparatie?

De homokinetische koppeling is te vinden op het uiteinde van elke aandrijfas van de auto. Deze koppeling voorziet in de noodzakelijke aansluiting van de aandrijfas op de versnellingsbak en de wielen. Omdat deze onderdelen intensief gebruikt worden en aan spanningen zijn blootgesteld, zullen ze op termijn verslijten en defect gaan.

De rol van de homokinetische koppeling in de aandrijflijn

Niet alleen houden de homokinetische koppelingen de aandrijfas op de juiste plaats, ze zorgen er ook voor dat het vermogen van de versnellingsbak op de wielen wordt overgebracht. In feite zorgen ze ervoor dat als er op het gaspedaal wordt gedrukt, de wielen van het voertuig gaan draaien. Zoals op www.besteonderdelen.nl geschreven staat over homokineten, speelt een defecte homokineet een belangrijke rol bij het rijgedrag van uw auto. Omdat het in geval van een kapot onderdeel niet mogelijk is om met de auto verder te rijden, is het van belang te weten welke symptomen op een defect of slechte werking duiden. Dit helpt u om op tijd actie te ondernemen en problemen te voorkomen.

Aanwijzingen dat de homokinetische koppeling kapot is

Doet zich tijdens het rijden een van de volgende symptomen voor, inspecteer dan de conditie van de homokinetische koppeling:

– Komt er smeervet uit een kleine scheur van de stofhoes, dan duidt dat erop dat de homokinetische koppeling beschadigd is. Is de beschadiging ernstiger, dan is het mogelijk dat er donkere vetspatten aan de binnenkant van de wielvelg en rondom de binnenzijde van het aangedreven wiel zitten.

– Door blijven rijden met een beschadigde homokinetische koppeling zal resulteren in ernstige slijtage en uiteindelijke uitval van het onderdeel. In geval van slijtage hoort u bij het nemen van een bocht meestal een klikkend of kloppend geluid dat luider wordt als u in een bocht gas geeft. Zorg ervoor dat het onderdeel zo snel mogelijk gerepareerd wordt, omdat bij uitval het voertuig onbestuurbaar is en er ongelukken kunnen gebeuren.

Geen reacties mogelijk.