Tips voor het kopen van een auto

De tijd dat wij bij het kopen van een auto blind vertrouwen op de verkoper in de showroom, is allang voorbij. Wij als klant weten tegenwoordig prima wat we van een auto verwachten, doen ons huiswerk vooraf en kiezen zelf onze ideale wagen. Toch komt er best wel wat kijken bij het kopen van een nieuwe auto. Kan je wel wat hulp gebruiken? Deze handige tips helpen je op weg!

Houd rekening met praktische zaken

Je bent misschien geneigd om een auto te kiezen die er gewoon leuk uitziet. Een auto is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp, houd dus rekening met de meer praktische kant van je auto. Hoe zit het met het brandstofgebruik? Is de auto veilig? Kan je er genoeg spullen in kwijt? Maak voor je een auto kiest een checklist met vereisten en toets je potentiële aanwinst aan deze lijst.

Vraag om een proefrit

Heb je een auto gevonden die bij je past? Dan is het altijd verstandig om een proefrit te maken. Dan pas weet je echt of de auto ook lekker rijdt en of er geen gebreken zijn. Zeker als je een tweedehands auto koopt is dit aan te raden. Probeer op verschillende soorten wegen/snelheden te rijden en test ook zoveel mogelijk functionaliteiten van de auto. 

Kijk naar de staat van de auto

Pak even een momentje om ook naar de staat van je potentiële wagen te kijken. Je wilt natuurlijk geen rotte uitlaatpot die er na een aantal kilometers spontaan onderuit komt vallen. Heb je werkelijk waar geen idee waar je naar moet kijken onder de motorkap? Neem dan iemand mee die wel (enige) technische kennis heeft. Ook is het slim om van te voren de fora te checken op zwakke punten. Zo weet je al precies waar je op moet letten bij dat type! Ohja, vergeet niet naar de onderhoudshistorie te vragen. Wij willen boekjes en stempels zien!

Beteugel je enthousiasme en durf te onderhandelen

Het is heel gebruikelijk om over de prijs van een auto te onderhandelen. Ben je helemaal wild van de auto die je hebt gevonden? Probeer dat zo min mogelijk te laten merken. Dit verzwakt je onderhandelingspositie. Voel je je een beetje te onzeker bij het idee om over de prijs te gaan moeten handjesklappen? Neem dan gerust iemand mee die daar ervaring mee heeft.

Kies een passende autoverzekering

Heb je je droomauto gevonden en is de deal beklonken? Dan moet je nog een autoverzekering afsluiten. Je hebt daarbij keuze uit verschillende dekkingen. Door de juiste basisdekking te kiezen zorg je dat je niet onnodig veel voor je verzekering betaalt. Deze verdeling geeft je een aardige richtlijn voor je keuze en meer informatie lees je hier:

  • Volledig Casco (Allrisk): je auto is jonger dan drie jaar of meer dan 10.000 euro waard.
  • Beperkt Casco (WA+): je auto is tussen de drie en de acht jaar oud.
  • Aansprakelijkheidsverzekering (WA): je auto is ouder dan acht jaar oud.

Hopelijk helpen deze tips je om de perfecte auto te vinden. Succes met je zoektocht en alvast heel veel plezier met je nieuwe auto!

 

Geen reacties mogelijk.