Smart onderweg

Tegenwoordig zijn we vergroeid met onze smartphone als een Siamese tweeling. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om direct te moeten reageren wanneer je ringtone afgaat. We kunnen pingende Whatsapp geluiden die aangeven dat er ongelezen berichten op je wachten simpelweg niet negeren. Je bent immers toch altijd en overal bereikbaar?

Ik snap het. Je wilt niets missen op social media en staat op standby voor vrienden, familie en werk. Toch weten we allemaal dat rijden en je telefoon in je handen hebben, hoe goed je ook kan multitasken, niet samen gaat. Want elke keer als je aandacht geeft aan die smartphone, let je een paar seconden niet op het verkeer.

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: die Mono-campagne tegen smartphonemisbruik in de auto. ”Ongestoord onderweg”. De rijksoverheid wil bestuurders bewust maken van dit serieuze probleem, wat met de jaren meer verkeersongelukken veroorzaakt. Er worden tips gedeeld hoe jij je telefoon zo kunt instellen, dat je ongestoord onderweg kunt zijn. Enkel praktische zaken die je telefoon ondersteunt zoals navigatie en handsfree bellen zijn dan nog tot je beschikking onderweg.

Je telefoon op stil zetten of wegleggen liggen voor de hand natuurlijk, mits je daar de discipline voor hebt. Ik kan me zo indenken dat wanneer je een nieuwe iPhone 11 hebt, je die non-stop wilt gebruiken. Toch zit ook op de allernieuwste iPhone 11 de ‘niet storen functie’. Je kunt hem zo instellen dat hij tijdens het autorijden automatisch aangaat. Voor Android telefoons zijn er makkelijke apps te downloaden, die tijdens het rijden automatisch inkomende berichten en meldingen tegenhouden. Hierdoor ben je onderweg altijd MONO.

Toch dat ene nieuwe nummer op Spotify willen opzoeken in de file? Gebruik dan Apple CarPlay. Steeds meer moderne auto’s bieden ondersteuning voor CarPlay. CarPlay is het slimme besturingssysteem van Apple waarmee bestuurders hun iPhone in de auto kunnen gebruiken. Bellen, navigeren en muziek luisteren wordt je letterlijk uit handen genomen door CarPlay. Wanneer je je iPhone koppelt aan het infotainmentsysteem in je auto, wordt CarPlay elke keer als je instapt automatisch geactiveerd. Helemaal niet meer met je handen aan een scherm zitten? Je kunt het systeem zelfs met je stem besturen. Met Siri (een geavanceerde persoonlijke assistent die werkt met spraakherkenning) kun je inkomende berichten checken, telefoontjes beantwoorden en andere meldingen verwerken. Omdat Siri alles opleest, kan je je ogen op de weg houden en je handen aan het stuur. Daar kun je mee thuiskomen!

Geen reacties mogelijk.