Hoe je de file te slim af kunt zijn

Mijn grootste irritatie in het verkeer: files. Wist je dat een bestuurder gemiddeld zes maanden van hun leven in de file staan en dat 10 tot 20 procent van de files voorkomen kunnen worden?! Omdat we er in Nederland steeds meer mee te maken hebben, en we ze moeilijk kunnen ontlopen, heb ik samen met Carpardoo een aantal tips bij elkaar geraapt die ervoor kunnen zorgen dat files voor ons allemaal een stuk draaglijker kunnen worden. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen de meeste frustraties namelijk voorkomen worden. Mooi streven toch?

Heb geduld!

Natuurlijk heeft niemand geduld in de file – en als je dit wel hebt – wordt er misbruik van gemaakt. Elke ruimte wordt wel gevuld door iemand die lekker doorrijdt tot het einde van de afrit en hem er nog even tussenpropt. Hoe moeilijk het ook is, het houden van afstand en het niet constant hoeven te stoppen en doorrijden zorgt er wel voor dat een groot gedeelte van de files een stuk sneller oplost! Houd je dus kalm en laat ruimtes vallen, uiteindelijk is dit het beste voor iedereen.

De snelste baan

Heb je ook altijd het gevoel dat je op de verkeerde baan rijdt als je in de file staat? Het lijkt de supermarkt wel: welke kassa je ook kiest, het is altijd de verkeerde. Continu van baan wisselen, zegt de één. Veel rechts rijden, beweert de ander. Of: toch júist links rijden? Verkeerskundigen deden onderzoek naar spits rijden en wat bleek? De linkerbaan is het snelst. In een normale situatie ook, dus geen grote verrassing. Ook van rijstrook wisselen loont niet. Dit had je niet verwacht he? Het vergt beduidend meer concentratie en je doet je medeweggebruikers er weinig plezier mee. Rustig blijven hangen op de strook werkt beter.

Rijd na de file weer door

Ga na de file gelijk weer op het gas. Juist door langzaam te rijden in het gedeelte waar de file ophoudt kunnen er meer ongelukken gebeuren. Rijd dus gelijk weg als je bijvoorbeeld voorbij een ongeluk rijdt. Ga dus vooral niet de ramptoerist uithangen, want dit kan juist meer gevaarlijke situaties creëerden.

Omrijden loont

Vind je het allemaal net iets te lang duren? Als de file minstens 2 km lang is, kan het een idee zijn om een omweg te nemen. Je zult echter niet de enige zijn met dit idee; andere automobilisten willen waarschijnlijk ook zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. Moderne navigatiesystemen geven in principe altijd aan welke omwegen er zijn. Beter nog: check voordat je van huis vertrekt of er files staan en bepaal de snelste route. Het is dus een kleine moeite en kan vaak veel tijd besparen!

Al met al zijn er dus genoeg maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je de file te slim af bent. Dit is niet alleen voor jezelf erg fijn, maar ook voor je medebestuurders!

1 Reaktie
  • Bram
    januari 16, 2019

    Goede tips! De volgende keer in de file blijf ik dus gewoon links rijden!