Nieuwe auto direct rijden ondanks chiptekort?

We kennen het allemaal wel: je hebt je zinnen op iets nieuws gezet en had het liever gister dan vandaag gehad. Een nieuwe auto valt vast en zeker voor velen in die categorie. Nu speelt budget daarin zeker een rol, bepalend wat reëel is om te wensen, maar ook de voorraad en levertijd bij auto’s kan roet in het eten gooien. Autodealers kampen anno 2022 vaak met tekorten aan modellen, hierdoor moeten consumenten soms maanden wachten tot ze een gekochte auto ook echt kunnen rijden. Dit komt door een technisch probleem: het chiptekort.

Got chips?

Aan het begin van de wereldwijde pandemie was het topic met regelmaat in het nieuws, maar door wie of wat wordt het chiptekort nu precies veroorzaakt? Moderne voertuigen gebruiken meer chips dan ooit tevoren. Het aantal ondersteunende veiligheidssystemen blijft alsmaar stijgen. En dan zijn er ook nog die enorme touchscreens die fungeren als infotainment én allerlei comfortfuncties kunnen aansturen. Veel fabrikanten hebben nu noodgedwongen de keuze gemaakt om auto’s dan maar tijdelijk met minder technische snufjes af te leveren. Dan kan er in ieder geval geleverd worden! Maar hoe kan het toch dat er ineens zo’n groot tekort ontstaan is?

Shutdown

Op een langzaam stijgende vraag is wel te anticiperen – het was vooral de COVID-19 pandemie die de vraag- en aanbodprognoses ontregelde. Toen in maart 2020 massale shutdowns en quarantaines begonnen, verwachtten de autofabrikanten een enorme daling in de vraag naar nieuwe auto’s. Dus verlaagden ze de verkoopprognoses en annuleerden ze onderdeelbestellingen voor componenten zoals microchips. Achteraf was deze stap iets te kortzichtig, want de vraag naar nieuwe auto’s daalde slechts tijdelijk. Het leek wel alsof de consument meer geld overhield in quarantaine-tijd en zo sneller een grote aankoop zoals een nieuwe auto kon doen.

En dat is precies waar het chip-tekort ontstaan is, want op het moment dat de autofabrikanten beseften dat de vraag naar nieuwe auto’s weer aantrok, hadden de chipfabrikanten al werk vanuit andere sectoren aangenomen. De chipfabrikanten zijn dus simpelweg al druk met andere opdrachten en de automerken konden achteraan de rij aansluiten. En dat voelde de consument dan weer.

Direct rijden

Wil je een Mitsubishi uit voorraad kopen en het wachten overslaan? Een aantal merken speelden slim in op dit probleem en boden de consument een mooi overzicht waarop te zien is welk model per direct voor ze klaar staat en waar. Mitsubishi creëerde een platform waar auto’s op staan die direct uit de voorraad leverbaar zijn. Deze “direct rijden” modellen van verschillende Mitsubishi dealers worden op Mitsubishi-kopen.nl bij elkaar verzameld. Ook zal de website ruimte bieden aan modellen die standaard in voorraad zijn. Voor nu is dat de Eclipse Cross PHEV, maar hier zal zeer binnenkort de nieuwe Mitsubishi ASX bijkomen voor de geïnteresseerden. Ik zou zeggen neem een kijkje op de site en boek gelijk een proefrit!

Geen reacties mogelijk.