Lege accu? Let het bij het opladen op deze 5 zaken!

Het is weer wintertijd, en dan hebben autoaccu’s het vaak wat moeilijker. Dat merk je aan de auto er langer over doet om te starten, maar je kunt ook de pech hebben dat je accu niet thuis geeft. Wil je een lege accu opladen, let dan wel goed op de volgende vijf zaken.

De correcte acculader

Een acculader komt uitstekend van pas in het geval dat je met een lege accu komt te zitten. Maar je kunt niet zomaar iedere acculader gebruiken. Je moet letten op de stroomsterkte en de spanning. Voor de gemiddelde autobatterij heb je een acculader van 12V nodig, of een die op dat voltage gezet kan worden. Qua ampère is 1 tot 3 doorgaans voldoende om een autoaccu op te laden.

Geen bevroren accu opladen

Deed je het gisteren nog, maar heeft het gevroren en wil hij nu niet meer starten? Dan is de kans groot dat je accu bevroren is. Laad het dan niet op, maar wacht tot hij ontdooid is. Dan kun je constateren of de bevriezing voor schade aan de accu heeft gezorgd, want dat kan helaas het geval zijn. Een beschadigde accu kun je niet veilig opladen. Als je de staat van je accu niet zelf kunt controleren, moet je er helaas een automonteur naar laten kijken. Voorkom dat je accu bevriest door te zorgen dat hij tijdens de koude dagen van het jaar opgeladen blijft, want een volle accu bevriest pas bij een veel lagere temperatuur dan een accu die deels leeg is.

Voorkom explosiegevaar bij het opladen

Bij het opladen van een autoaccu kunnen gassen ontstaan die bij blootstelling aan open vuur explosiegevaar veroorzaken. Ten eerste is het dus zaak geen open vuur te gebruiken in dezelfde ruimte. Daarnaast is het van belang om voor het opladen gassen in de accu te laten ontsnappen. Dat doe je door de klepjes of dopjes aan de bovenzijde van de accu te openen. Deze kunnen verstopt zitten onder een strip.

Pas op voor je handen

Om ervoor te zorgen dat je je accu kunt opladen, is het nodig om de acculader te bevestigen aan de polen van de accu. Daarbij moet je koste wat kost voorkomen dat je deze polen aanraakt met je blote handen, voor het geval dat daar namelijk oxidatie op ontstaan is. Oxidatie zorgt voor poeder dat zeer gevaarlijk is en nare brandplekken kan veroorzaken op je huid. Vermijd dus direct contact met de polen of draag handschoenen wanneer je de acculader aansluit en afkoppelt.

Overladen voorkomen

Het is van belang dat je er goed op let dat je de accu van je auto niet overlaadt, zeker als het om een ouder model accu gaat. Dit kan namelijk de levensduur van je accu nadelig beïnvloeden. Het is vooral van belang dat er voldoende stroom in je accu zit om je auto te kunnen starten. Daarna kun je de accu verder opladen terwijl je met de auto rijdt. Ontkoppel de acculader dus tijdig van de accu van je auto.

Het is geen speelgoed dus, zo’n accu en acculader. Ga er weloverwogen mee om. Er komen gevaren bij kijken waar je je waarvan bewust moet zijn en naar moet handelen. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je accu zo lang mogelijk mee blijft gaan.

Geen reacties mogelijk.