Interview Karin Oud

Naast een echte zakenvrouw (eigenaar van KeyFlex opgericht in 2003) is Karin Oud ook een op-en-top Automeisje. Wellicht moet ik er ‘Autodame’ van maken met een reputatie zoals de hare. Karin is namelijk sinds maart 2012 voorzitter van de MB SLK Club Nederland.  

§  Je hebt de club opgericht. Hoe is dat idee zo ontstaan?

Daarvoor gaan we terug naar 2006 toen ik tijdens een evenement van Mercedes-Benz in Breukelen kennismaakte met de voormalige voorzitter van de stichting Mercedes-Benz Automobiel Clubs (MBAC). Oriënterende gesprekken volgde maar mijn drive werd op de proef gesteld toen bleek dat anderen dezelfde intentie hadden maar het uiteindelijk voor gezien hielden. Wereldwijd bestaan al langer officiële SLK-clubs, voor mij een reden temeer dat Nederland niet achter kon blijven. Gaandeweg kreeg het oprichten van een landelijke SLK-club steeds meer gestalte. Voorafgaand aan de oprichtingvergadering mocht ik al verschillende enthousiaste reacties van aspirant-leden ontvangen. Dankzij hun vertrouwen en aanwezigheid tijdens de oprichtingsvergadering op 24 maart 2012 kon het bestuur geformeerd worden. De stichting MBAC kreeg er een nieuwe ster bij en de MB SLK Club Nederland als jongste telg uit de stal van Mercedes-Benz werd een feit.

§  Vanwaar een Mercedes-Benz SLK? Wat betekent het merk voor jou?

Sinds 2005 rijd ik een SLK (200 kompressor, R170 Special Edition uit 2003) en de keuze destijds was eenvoudig. Toentertijd waren er niet echt veel betaalbare cabriolets met zowel een automatische als handgeschakelde transmissie en een elektrisch inklapbaar variodak. Graag wilde ik een sportieve cabriolet waarbij ik niet afhankelijk zou zijn van anderen wanneer ik dakloos wil rijden. Onafhankelijkheid creëert vrijheid en dat past eigenlijk wel bij mij. Ik ben nog steeds enthousiast over dit type Mercedes-Benz en wat is er nu mooier om die passie en beleving te delen met andere SLK-liefhebbers? Ook de indrukwekkende geschiedenis achter het automerk speelt mee. Overigens ken ik geen ander merk dat zo vaak is bezongen. Nummers van onder andere Janis Joplin, The Eagles en Klein Orkest klinken velen bekend in de oren en dan “Vrijheid is een volgetankte Mercedes” van Armand niet te vergeten. De tekst vind ik briljant!

§  Een vrouw aan het roer. Hoe kreeg je de MercedesForum- en clubleden aan jouw kant?

Dankzij het World Wide Web is het niet ingewikkeld om in contact te komen met andere Mercedes-Benz-liefhebbers. Enkel iets roeptoeteren werkt natuurlijk niet, doorpakken en de daad bij het woord voegen wel. Het aardige van een intrinsieke motivatie is dat wanneer je ergens voor gaat, er veel energie, creativiteit en bovenal leuke, nieuwe contacten voor terugkomen. Onze evenementen zijn spraakmakend en op een gemoedelijke manier verbindend te noemen. Vóór en dóór leden wordt steeds vanzelfsprekender en vormt daarmee een onmisbaar draagvlak. Clubleden die belangeloos de MB SLK Club Nederland een warm hart toedragen. Hartverwarmend vind ik dat! Uit het onverminderd doorgroeiende ledenaantal maar ook de spontane reacties valt op te maken dat vele SLK-rijders blij zijn dat in Nederland een door Mercedes-Benz erkende SLK-club bestaat wat verschillende ledenvoordelen biedt. Daarentegen ontvangen we ook aanmeldingen van aspirant-leden die een SLK gaan aanschaffen en zich verheugd alvast opgeven voor een lidmaatschap.

§  Heb je wel eens te maken gehad met de vrouwelijke vooroordelen in de autowereld? Zo ja, kun je hier een voorbeeld van geven?

O ja, zeker. Heb je even? Overigens heb ik daar geen moeite mee hoor en leidt dat niet zelden tot onvergetelijke situaties waar ik met een glimlach aan terugdenk. Maar goed een voorbeeld. Voorafgaand aan ieder evenement vindt onder andere de sponsoringafstemming plaats. Zo hadden Arnoud Daan, onze penningmeester, en ik een afspraak met de directie van een Mercedes-Benz-dealer toen halverwege het gesprek de salesmanager spontaan aanschoof en er aanvankelijk van uitging dat ik was meegekomen als assistent, hilarisch toch?

§  Heb je bepaalde doelstellingen (behaald) m.b.t. het oprichten en besturen van de MB SLK Club Nederland? 

Wanneer mensen met een overdrive bijeenkomen, gebeuren de mooiste dingen. Dat is er één. Daarnaast koesterden wij als net opgerichte vereniging bepaalde verwachtingen. Verwachtingen die wat mij betreft direct na de oprichtingsrit ruimschoots werden overtroffen. De snelle groei geeft aan dat er behoefte aan een landelijke SLK-club in Nederland bestaat waar ook SLK-eigenaren uit omringende landen zich welkom voelen. En, dat onze clubleden nog vaak met plezier aan onze evenementen mogen terugdenken. Daar doen we het voor wat mij betreft maar ik kan dat onmogelijk alleen. Alleen kun je misschien wel sneller maar samen kom je verder, veel verder!

§  Hoeveel procent is vrouw binnen jullie club?

Hoewel ons ledenbestand thans uit 15% vrouwen en 85% mannen bestaat, zien we tijdens onze evenementen een redelijk evenwichtige diversiteit. Ik denk dat er (nog steeds) meer heren dan dames zijn die meerdere auto’s bezitten. Wanneer zij hun wagenpark met een SLK uitbreiden en zich oriënteren binnen het verenigingsleven, komen zij al snel bij de MB SLK Club Nederland uit. Tevens bleek dat er een paar inventieve SLK-liefhebbers zichzelf als clublid aanmeldden om samen met hun vrouw én feitelijke SLK-eigenaar het SamenLekkerKarren te ervaren.

§  We sluiten af met een veel gehoorde vraag: ‘’De SLK, is dat geen typische vrouwenauto?’’

Tja, aan de hand van onze ledenopbouw kun je stellen dat een dergelijke vraag vooralsnog het tegendeel aantoont. Lijkt mij vooral een kwestie van smaak. Doorgaans wordt het Mercedes-Benz-type SL wel als mannelijker gezien maar mist de letter “K” en staat die niet voor Kwaliteit? Geintje 😉

Geïnteresseerd of nieuwsgierig geworden? De voorlopige evenementenagenda en nadere informatie zijn raadpleegbaar via de site www.mbslkclub.nl

Karin Oud

Geen reacties mogelijk.