Ben jij goed verzekerd bij autodiefstal?

Goed nieuws voor autobezitters! Voor het eerst sinds jaren dook het aantal autodiefstallen in Nederland onder de ‘magische grens’ van tienduizend. In 2016 werden 9.179 personenauto’s gestolen, 9 procent minder dan een jaar eerder. Een logisch gevolg want nieuwe auto’s worden uitgerust met steeds betere anti-diefstalsystemen. Dat is vooral terug te zien in de cijfers van personenauto’s die nul tot drie jaar oud zijn. Het aantal diefstallen nam in deze categorie met liefst 27 procent af.

Voor wie net een nieuwe bolide heeft aangeschaft een geruststellende gedachte, maar er is ook minder goed nieuws. Modellen tussen de vier en zeven jaar oud zijn onverminderd populair bij autokrakers. De verouderde alarmsystemen zijn voor een doorgewinterde dief eenvoudig te kraken. Door de grote vraag naar de onderdelen van deze vierwielers, profiteren zij bovendien van een uitgebreide afzetmarkt. Vooral websites als Marktplaats zijn een broedplaats voor het aanbieden van gestolen onderdelen.

De terugloop van het aantal autodiefstallen in Nederland heeft nog een reden. Het nieuwe aangiftesysteem dat sinds twee jaar van kracht is in de Schengenlanden, maakt dat autodieven wel twee keer nadenken voordat zij hun illegale slag slaan. Gestolen auto’s staan tegenwoordig binnen twee uur gesignaleerd, hetgeen het transporteren van deze auto’s een stuk lastiger maakt. Maar, feit blijft, zolang er auto’s op de weg rijden blijft diefstal een zorg. Als autobezitter kun je diefstal niet uitsluiten. Wel kun je het dieven moeilijk maken of de pijn voor jezelf enigszins verzachten.

Een goede verzekering betaalt zich altijd uit
Staar je bij het kopen van een nieuwe auto niet blind op het uitgebreide navigatiesysteem, de motorinhoud en lichtmetalen velgen, maar laat je ook informeren over het anti-diefstalsysteem. Overal het algemeen zit dat bij nieuwe auto’s wel goed. Koop je een ouder model, dan is het geen onverstandige gedachte om aanvullende apparatuur te installeren. Je kunt het dieven het stelen van jouw auto niet onmogelijk maken, wél moeilijker. Valt jouw auto, ondanks alle inspanningen, toch ten prooi aan criminelen? Dan ben je maar wat blij met een goede autoverzekering.

Met een WA + beperkt casco of WA + volledig casco (all-risk) autoverzekering ben je namelijk niet alleen gedekt voor schade door ongevallen en verzekerd van hulpverlening in binnen- en buitenland; ook schade door diefstal valt onder de dekking. Wel zo’n fijne gedachte als je fonkelnieuwe accessoires ontvreemd zijn of zelfs je hele auto door onverlaten is meegenomen. Je verzekering maakt namelijk dat je direct op hulp kunt rekenen. Verzekeraars keren een vergoeding uit voor gestolen waar of betalen, bij diefstal, een bedrag waarmee je – afhankelijk van de voorwaarden – een soortgelijke auto kunt aanschaffen. Een geluk bij een ongeluk want zo ben je voor je het weet weer onderweg.

Geen reacties mogelijk.