Glashelder

Met de warme dagen in zicht is het tijd om eens kritisch naar de auto te kijken. De achterruit vervangen door privacy glass is een optie om de hitte van de zon grotendeels te weren, maar is het blinderen met folie niet veel makkelijker? Beide opties zorgen voor betere omstandigheden voor kinderen en honden op de achterbank. Hoog tijd om deze twee opties tegenover elkaar te zetten dus.

Kiezen voor het vervangen van de achterruit 
Een van de opties om de warmte te weren uit de auto is de complete achterruit vervangen. Autoglas Concurrent kan de huidige achterruit vervangen door zogeheten privacy glass. Dit is fabrieksglas van de after market dat speciaal ontwikkeld is om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden en heeft daarnaast een preventieve werking. Wanneer een inbreker niets in jouw auto ziet liggen, is het intikken van een autoruit immers niet meer zo aantrekkelijk.

Het voordeel van de volledige achterruit vervangen is dat het er altijd professioneel en netjes uitziet. Privacy glass heeft geen problemen met hoekjes van folie die loskomen of lucht onder het folie. Dat kan ook niet, want de blindering van het glas zit in het autoglas zelf. Ook zie je de verwarmingsdraden niet meer zo duidelijk door de achterruit lopen, zoals wel het geval is bij het gebruik van folie.

Kiezen voor het blinderen met folie
Blinderen met folie is vooral een goedkopere optie wanneer je het zelf doet. Wil je echter zeker weten dat het er professioneel uit komt te zien, dan is het beter om dit te laten doen door een expert. Het voordeel van folie is dat het makkelijker te verwijderen is en dat glas bij het breken van de achterruit aan het folie blijft kleven. Het vliegt niet door de auto heen, zoals het geval is bij privacy glass of normaal gehard glas, waar zij- en achterruiten doorgaans van gemaakt zijn.

Het nadeel van folie is dat de ruit veel minder geluid maakt wanneer deze ingeslagen wordt tijdens een inbraak. De kans is aanzienlijk kleiner dat omstanders dit horen dan wanneer privacy glass ingeslagen wordt of gehard glas zonder folie. Een ander nadeel is dat de verwarmingsdraden bij folie veel beter zichtbaar blijven, omdat het folie aan de binnenkant van de autoruit aangebracht wordt.

Vaak worden ook de regels rond het tinten van autoruiten genoemd in dit kader. Op de website van het Openbaar Ministerie staat duidelijk vermeld dat dit de voorruit en zijruiten naast de bestuurder betreft. De achterruit mag gewoon een folie of coating hebben, zolang de auto voorzien is van een rechterbuitenspiegel.

Folie of privacy glass
Beide varianten hebben een aantal handige voordelen die zeker de moeite waard zijn:

• Ze houden beide grotendeels de warmte uit de auto
• Schadelijke UV-straling in de auto wordt aanzienlijk verminderd
• Het werkt preventief tegen inbraken

Kwalitatief raamfolie en privacy glass houden de warmte uit de auto en zorgen ervoor dat de schadelijke UV-straling grotendeels gefilterd wordt. Dat is goed voor de gezondheid van personen die achterin de auto zitten. Dit is de plek waar kleinere kinderen het vaakst zitten en zij zijn het meest gevoelig voor de UV-straling.

Daarnaast verkleurt het interieur van de auto het meest door de zon. Goed raamfolie of privacy glass zorgt er dus voor dat het interieur van de auto langer ‘zo goed als nieuw’ blijft.

Ook verkleinen raamfolie en privacy glass het risico op inbraak. Zeker op goed verlichte parkeerplaatsen of plekken waar veel mensen komen. Hier willen inbrekers namelijk binnen enkele seconden weg zijn met jouw kostbare bezittingen. Wanneer de inbreker niet door de achterruit kan kijken, betekent dit automatisch dat hij of zij meer tijd nodig heeft om in te breken. Het is immers niet duidelijk of er kostbaarheden in de auto liggen en waar deze te vinden zijn. Staat er een auto naast jouw auto zonder geblindeerde ruiten? Dan is de kans groot dat de inbreker eerst voor die auto kiest.

Raamfolie aanbrengen of de achterruit vervangen
De achterruit vervangen voor privacy glass of op zoek gaan naar raamfolie is een goede keuze. Zeker wanneer je vaak kinderen of huisdieren achterin de auto hebt, is het verschil goed merkbaar. Wil je daarnaast het risico verkleinen op inbraak, dan is het helemaal verstandig om te kijken naar de mogelijkheden met je achterruit en zijruiten achter. Wanneer je ervoor zorgt dat niemand in de auto kan kijken, is de kans op een ingetikte ruit immers een stuk kleiner.

Geen reacties mogelijk.