De peilstok

Olie peilen is niet bepaald rocket-science. Toch zijn er nog veel automobilisten te laat met peilen en vullen, waardoor de motor schade op kan lopen. Hoe vaak je het peil van de motorolie moet controleren is afhankelijk van meerdere factoren zoals gereden kilometers, rijstijl en eventueel aanwijsbaar olieverbruik. Een snelle sportwagen of een oldtimer zal meer olie verbruiken dan een klein boodschappenwagentje (tenzij deze in een slechte technische staat verkeerd en/of lekt). Met té weinig olie rijden is funest voor de motor, dat moge nu wel duidelijk zijn. Ik zal je vertellen wat je moet weten om motorproblemen voor te zijn – want ‘meten is weten’ tenslotte!

Regelmatig peilen

Peil eens per maand als je de auto dagelijks gebruikt. Heb je een oud motorblok welke veel kilometers heeft gedraaid, dan zal deze in het algemeen meer olie verbruiken dan een motor die pas ingelopen is. Ook een nieuwe motor kan een hoger olieverbruik hebben. Deze is namelijk nog niet ingelopen en dus zul je hem even goed in de gaten moeten houden (of beter gezegd: vaker moeten peilen).

Peilstok aflezen

Het oliepeil wordt gemeten met een peilstok die meestal aan de zijkant in de motor steekt. Op elke peilstok zijn tenminste twee merktekens aangebracht. Zorg ervoor dat het oliepeil nooit onder het onderste merkteken komt. Ook heeft het geen enkele zin om het peil boven het bovenste merkteken te brengen; het teveel wordt snel verbruikt en gaat dus ten koste van je portemonnee. Ook kan een te hoog peil olielekkage veroorzaken. Soms staat op de peilstok een uitgebreidere verdeling en geeft de fabrikant in het instructieboekje aan hoeveel er bijgevuld moet worden tussen twee streepjes.

Timing

Timing is everything. Het peilen van de olie direct na het afzetten van de motor is onzinnig, omdat de olie dan nog niet teruggelopen is in het carter. Meten direct na het afzetten van de motor geeft altijd een te laag niveau op de peilstok aan en dus krijg je een vertekend beeld van de situatie. Het beste moment om je motorolie te peilen is als de auto helemaal vlak staat (waterpas) en de motor ten minste tien minuten niet heeft gedraaid.

Jouw stappenplan

1) zet de auto op een horizontale ondergrond;

2) zet de motor uit;

3) wacht minstens tien minuten;

4) maak de onderkant van de peilstok droog en schoon;

5) steek de peilstok terug in de motor (let erop dat hij er tot de aanslag in komt);

6) trek de peilstok er langzaam weer uit en lees het peil af (hierboven heb je kunnen lezen hoe);

7) is het peil juist; ‘’gefeliciteerd, u kunt de peilstok dan weer terug in de motor steken’’.

*Moet je je motorolie bijvullen en heb je geen idee welke olie jouw auto nodig heeft? Check het hier – de olie-adviseur van Eurol helpt je op weg!

2 Reakties
  • rdw dagwaarde
    september 16, 2016

    Nou nou. Wat een mooie foto zeg! ^^

  • Emilia Dekker
    september 12, 2016

    Haha, dit zou echt de “auto rijden voor dummies”-sectie moeten heten! Hier had ik net na het halen van mijn rijbewijs superveel profijt van gehad. Vooral dat je vooraf aan het autorijden je olie peil moet meten ipv ergens bij een tankstation op de helft van een roadtrip.