Amphib 2015

Gisteren zag ik er nog eentje rijden door eigen dorp; een amfibievoertuig. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door deze verschijning. ”Is it a boat, is it a car? No, it’s an amphibious vehicle!” Over het algemeen zijn ze vrij zeldzaam in het wild maar de kans om zo’n exemplaar te spotten neemt aanzienlijk toe van 2 t/m 9 augustus. 

Mocht je nog een dagje uit willen in de je vakantie, bezoek dan zeker Amphib Amsterdam. Dit jaar gaan er zo’n 75 auto’s te water in onze eigen grachten. Een enthousiaste groep van verzamelaars uit heel Europa komt in Amsterdam bij elkaar voor deze jaarlijkse bijzondere gebeurtenis. Gedurende de week zullen de voertuigen varend te zien zijn op de wateren in- en rond Amsterdam. Vandaag wordt er door de Amsterdamse grachten ‘by night’ gevaren. Vrijdag wordt Alkmaar bezocht en zaterdag zal de kolonne de Zaanse Schans aandoen. Zo weet jij dus precies waar je moet staan met je fotocamera.

Al een eeuw lang worden spannende kruisingen bedacht tussen vaartuigen en voertuigen. Niet allemaal even succesvol. Een klein aantal van deze amfibische voertuigen zijn in het verleden ook daadwerkelijk in productie genomen. De indrukwekkende DUKW is een bekend voorbeeld. Deze ‘vrachtwagen op het water’ werd door het Amerikaanse leger als landingsvaartuig ingezet op D-Day. Het kleinere broertje, de GPA, zal ook in vele varianten te zien zijn. Een ander opzienbarend model in de kolonne is de Amphicar. Van deze unieke auto’s werden er in de zestiger jaren zo’n 4.000 geproduceerd. Inmiddels bestaan er nog maar zo’n 400 en zijn de auto’s door het unieke ontwerp gewilde verzamelobjecten geworden.

Veel van deze modellen worden met bloed zweet en tranen door liefhebbers in conditie gehouden. Amphib is een vriendenclub. Deze groep komt al sinds 1987 jaarlijks bijeen om met elkaar van deze passie te genieten. Elk jaar organiseert een ander Europees land dit evenement. Zo is Amphib al georganiseerd in Italië, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Groot Brittannië, Duitsland, België en uiteraard ook Nederland. En dit jaar mogen we weer! Het is het grootste amfibische evenement in Europa. Zeker een kijkje waard.

Geen reacties mogelijk.