Xenon of LED verlichting?

De dagen worden korter, kouder en donkerder in de wintertijd. Omdat het rijden in winterse buien al vervelend en gevaarlijk genoeg is, is het belangrijk goed gezien te worden door andere weggebruikers. Zorg er daarom voor dat je verlichting in orde is. Zijn alle lampen werkend? Zo ja; dan kun je veilig de weg op! Maar vergeet niet te allen tijde een reservelampje in je auto te hebben voor als deze defect mocht raken. Je moet deze namelijk ter plekke kunnen vervangen – dit om gevaarlijke situaties en een boete te voorkomen.

Voor het vervangen van een lampje hoef je niet altijd naar een garage. Het is waar dat veel nieuwe auto’s tegenwoordig het simpel en snel vervangen van een koplamp niet meer toelaten, maar toch zijn er nog veel auto’s waarbij je het prima zelf kunt vervangen – mits je weet wat erin gaat. Welke type lamp en welk soort licht is passend? Om erachter te komen wat de lamptype opties zijn voor jouw auto (merk/model/bouwjaar), bestaat er een handige zoekmachine die verschillende maten, kleuren en fabrikanten voor je filteren.

En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen Xenon en LED? De tijd heeft niet stilgestaan en de lampen die gebruikt worden in de koplampen van auto’s hebben de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Zo’n tien jaar geleden hadden auto’s standaard halogeen verlichting. Nog bijna niemand had destijds van Xenon verlichting gehoord, en nu zien we dat Xenon langzaam maar zeker wordt ingehaald door LED verlichting.

De voordelen van Xenon autoverlichting:
– Langere levensduur dan Halogeen
– Efficiënter dan Halogeen, doordat ze minder energie verbruiken en meer licht geven
– Betere zichtbaarheid voor de bestuurder, en daardoor een stuk veiliger

De nadelen van Xenon autoverlichting:
– Slecht afgestelde Xenon verlichting kan verblindend zijn voor tegenliggers
– Hogere kosten
– Complexer dan Halogeen
– Ze hebben enkele seconden nodig om op volledige sterkte te komen

De voordelen van LED autoverlichting:
– Snelle ontwikkeling, op dit moment zijn ze ook geschikt voor dimlicht
– Zuinig; ze zijn aanzienlijk zuiniger dan Halogeen verlichting
– Hogere lichtopbrengst dan Halogeen

De nadelen van LED autoverlichting:
– Ze zijn duurder dan Halogeen en Xenon
– Dimlicht is op dit moment in niet zoveel maten beschikbaar als Halogeen

Gaat er een lampje branden inmiddels? De opsomming hierboven geeft een algemeen beeld weer, wat mogelijk als advies kan dienen wanneer jij moet kiezen tussen Xenon en LED verlichting. Hopelijk kun je met bovengenoemde voor- en nadelen én wat hulp van de zoekmachine de juiste verlichting voor jouw auto vinden.

Geen reacties mogelijk.