Stress in de auto

Autorijden is voor veel Nederlanders geen ontspannen bezigheid. Maar liefst driekwart van de Nederlanders (72%) ervaart weleens stress tijdens het autorijden en vrouwen (82%) hebben dit aanzienlijk vaker dan mannen (63%). AutoScout24 deed onderzoek naar de meest stressvolle situaties in het dagelijks leven versus de meest stressvolle situaties in de auto.

Top 10 stressvolle situaties
Zowel in het dagelijks leven als in het verkeer zijn er situaties waarbij de spanningen flink oplopen. Uit het onderzoek blijkt dat situaties in het verkeer vaak de oorzaak zijn van stressvlekken. Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak door files, verkeerd rijden of parkeerproblemen wordt als het meest stressvol ervaren. Ook met een knipperend benzinelampje rijden, terwijl er geen pomp in de buurt lijkt te zijn, doet de gemoederen hoog oplopen. Dit is zelfs spannender dan een sollicitatiegesprek of een speech houden voor een grote groep.

Dit is de top 10 meest stressvolle situaties in het dagelijks leven, waaronder autorijden:

  1. Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak
  2. Een conflict met een collega, manager, familie of geliefde
  3. Met te weinig benzine rijden
  4. Een sollicitatiegesprek
  5. Een presentatie geven voor een grote groep mensen
  6. Het werk niet op tijd af krijgen
  7. Pech onderweg, zoals een lekke band
  8. Door de politie staande worden gehouden
  9. Geen parkeerplaats kunnen vinden
  10. Inparkeren, zoals fileparkeren of in een klein parkeervak

Jurgen Vugts, Managing Director AutoScout24: “Het is opvallend dat autorijden, en dan vooral te laat dreigen te komen en het rijden met te weinig benzine, als zeer stressvol wordt ervaren. Tegenwoordig zijn onze auto’s juist uitgerust met technische snufjes om het autorijden een ontspannen bezigheid te maken, dat geldt zeker voor een goede navigatie en het elektronische systeem dat tijdig aangeeft dat de benzine op dreigt te raken. Zelfs als het lampje gaat branden kan er nog minimaal dertig tot zeventig kilometer gereden worden en is er dus –zeker in ons land- nog genoeg tijd om bij een tankstation te komen.”

Cliché is waar: vrouwen vinden inparkeren moeilijk
Het is een bekend cliché dat vrouwen minder goed zouden kunnen inparkeren dan mannen. Of ze beter of slechter zijn is dit keer niet onderzocht, maar wel is het in ieder geval zo dat vrouwen het een veel stressvollere bezigheid vinden dan mannen. Slechts 6 procent van de mannen zegt stress te ervaren bij het inparkeren tegenover een kwart (23%) van de vrouwen.

Derde vindt in donker rijden stressvol
Mannen ervaren weinig spanning bij het inparkeren, maar toch ervaart driekwart van de vrouwen én mannen stress tijdens het autorijden. Wat is de oorzaak van het gevloek en gezweet achter het stuur? Met stip op één staat in het donker rijden: een derde vindt dat heel vervelend (32%). Deze activiteit wordt op de voet gevolgd door rijden in een vreemde stad (29%), in de drukte (28%), in een moeilijke of onverwachte verkeerssituatie (21%), in een vreemde auto (17%) en in het buitenland (16%).

Geen reacties mogelijk.