Rijtest Ford Mustang Shelby GT500

De ‘Ford Mustang Shelby GT500’ is een hele mond vol. Toch zien we deze icoon direct voor ons als je z’n naam noemt. Wellicht komt dat door het paard (Mustang), de slang (Cobra) of door het merk Ford. Maar het begon allemaal met deze meneer; Carrol Shelby was een Amerikaan uit Texas welke het liefst auto’s bouwde. Hij bedacht de motor van Ford bij het chassis van AC Cars en de AC Cobra was geboren. Heb je het rijtje namen nu ontleed voor jezelf?

De Shelby evolueerde tot de GT500 van nu (al is de komst van de nieuwe Shelby GT350 Mustang net aangekondigd) en wordt met name geroemd als betaalbare, krachtige, straat-V8. Maar liefst 550 ”Mustangs” trekken van stal wanneer het gaspedaal goed ingedrukt wordt. Ik hoef je dan ook niet te vertellen dat je met dit beest zo door je benzinetankje heen bent. En alsof de benzineprijzen nog niet duur genoeg zijn vandaag de dag, kost dit zwaargewicht (1420 kg) je ook nog eens 180 tot 205 euro in de wegenbelasting (per kwartaal). Conclusie: betaalbaar is misschien voor de ‘normale mensch’ niet de juiste woordkeuze. ”Bereikbaar in zijn klassement” dan?

Zijn uiterlijk zal niet iedereen aanspreken; hoekig, robuust en onsubtiel. Het rood/zwart thema is ook doorgetrokken in het interieur, samen met een boel plastic knoppen en verstopte Cobra’s in de hoofdsteunen en op het stuurwiel. Desondanks maken deze looks hem toch tot een veel begeerde auto welke hoog op onze bucketlists staat. Toch is hij qua rijgedrag niet zo lomp en onbeholpen als je zou verwachten, gezien zijn woeste uitstraling. Ik had een hoop herrie en kabaal verwacht van binnen, mede door de softtop. Dit viel echter reuze mee. Ook de wegligging en demping zijn ‘goed te doen’. Alleen het bochtenwerk gaat met iets minder souplesse; vergeet niet dat je een behoorlijke slee meetrekt die bocht in! Daarom is de Mustang geen sportwagen te noemen maar een muscle car.

Ik glijd met mijn vinger over zijn gespierde voorkomen, van voor naar achter. Bij het starten van de motor ontwaakt hij en antwoord met een diepe, mannelijke brul. Zo eentje die je tot in je onderbuik voelt. Gezond gespannen en vol verwachting zoeken mijn hooggehakte pumps naar de juiste verhouding tussen koppel en gas. Ik vouw mijn hand om de pook. Met korte, snelle tikjes schakel ik op. We gaan harder en harder en hij geniet er net zoveel van als ik. Een onbeschrijfelijk gevoel. Oh Mustang, wat heb ik van je wilde manen genoten. Laat je vooral niet temmen.

Flo Rida ft. Sia – Wild ones

I am a wild one
Break me in
Saddle me up and lets begin
I am a wild one
Tame me now
Running with wolves
And I’m on the prowl

Deze ‘Stang stond te koop bij Autobedrijf Theunissen voor de prijs van €46.495,00

Geen reacties mogelijk.