Porsche Racing Days

Circuit Park Zandvoort werd het weekend van 25 en 26 juni omgedoopt tot Porsche-speeltuin. Het hele weekend lang konden bezoekers (gratis) benzine en verbrand rubber komen snuiven. Race-fans probeerden vanaf de tribunes, de paddock en vanuit de pitsboxen zo veel mogelijk Porsche geweld op en om het circuit op te vangen. Ook ik stond met mijn camera paraat om dit spektakel voor je vast te leggen.

Ik kwam ogen en vingers tekort; de parkeerplaats deed niet onder voor een Porsche showroom en de GT3 RS’en stonden er zowat in elke kleur van de regenboog. Naast het bekijken van deze prachtige lineups kon je ook plaatsnemen in een race-simulator, je een weg uit de Porsche Escape Room zien te redden of actief deelnemen aan de Porsche Macan Experience. Een uitgestippelde route rondom het circuit gaf de compacte SUV de kans om zijn offroad kwaliteiten te showen. Nu kan ik zeggen dat ik naast het asfalt ook de duinen van Zandvoort heb mogen berijden.

Het circuit was de gehele dag bezet. Wij als toeschouwers werden vermaakt met trainingen, kwalificaties en races. Aan de start verschenen verschillende Cups zoals de Porsche GT3 Cup, de Porsche Carrera Cup France en de Porsche Zandvoort Trophy (amateurrace met diverse Porsche modellen). De pk’s vlogen je letterlijk voorbij en de bumper-aan-bumper races zorgden voor een mooi staaltje close racing.

Maar niet alleen professionals mochten het circuit op. Ook de zogenaamde young-professionals kregen een eerste kennismaking met circuitrijden (en autorijden in het algemeen) tijdens de Young Driver Experience. Meerdere Porsches met dubbele besturing (en dus een instructeur) werden ingezet om jongeren van 14 t/m 17 jaar een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Geweldig mooi om te zien hoe zij uitstapten met een glimlach van oor tot oor en een aangewakkerde drift om meer rij-ervaring op te doen.

Het hoogtepunt van de dag was zonder twijfel de Porsche Classic Demo: vier unieke historische Porsche racewagens (de Porsche 550 Spyder, Porsche 935/77, Porsche 962 en Porsche 911 GT1 98) mochten na lange tijd stil te hebben gestaan in het Porsche Museum in Stuttgart, eindelijk weer eens hun benen strekken op de baan. De racewagens werden bestuurd door al even legendarische coureurs waaronder Le Mans winnaar Gijs van Lennep. Je kunt wel nagaan hoe bijzonder het was om deze museumstukken in actie te zien tijdens de bijzondere classic demonstratie.

Na de prijsuitreiking ging ik voldaan huiswaarts. De hele dag heb ik kunnen genieten van ronkende Porsches, enthousiaste liefhebbers, competitieve coureurs, de charme van het circuit(leven) en een zonnetje. Wat wil een mens nog meer? 

 

Geen reacties mogelijk.