Parkeersensoren: storingen en de kosten voor het vervangen

Parkeersensoren zijn speciaal bedoeld om obstakels te signaleren tijdens het achteruitrijden. Dankzij deze sensoren worden voorwerpen voor of achter de auto gedetecteerd, waardoor je voorkomt dat je tegen deze voorwerpen aanrijdt. Met een geluid en visueel zichtbaar alarm geven parkeersensoren bestuurders een waarschuwing wanneer ze te dicht bij objecten komen.

Het gemak dat parkeersensoren bieden bij het parkeren van de auto heeft deze hulpmiddelen bijzonder populair gemaakt. Voor veel automobilisten zijn het onmisbare onderdelen geworden. Sommige vertrouwen er letterlijk en figuurlijk blind op! Het is dan ook niet voor niets dat veel auto’s voor extra gemak en comfort van parkeersensoren zijn voorzien.

Hoe werkt een parkeersensor?

Een controller in het voertuig meet hoe lang het duurt voordat een signaal weerkaatst op een object. Aan de hand van deze gegevens kan het systeem de afstand tot het object bepalen. Parkeersensoren hebben een bereik van 0 tot 3 meter ten opzichte van een obstakel. Dit bereik kan vaak aangepast worden met behulp van de programmeertoets.

Waar moet ik bij parkeersensoren op letten?

Eventuele problemen met parkeersensoren die niet werken, kunnen te wijten zijn aan verontreiniging, loszittende of losgeraakte bedrading of een defecte parkeersensor. Begin met het schoonmaken van de sensoren en meet de spanning met een multimeter om de storing te vinden. Problemen zijn niet altijd te herstellen, zodat in sommige gevallen de enige oplossing is om de parkeersensor te vervangen.

De reden dat een parkeersensor gevoelig voor defecten is, is vanwege de plek waar ze zijn aangebracht. Andere oorzaken zijn fabrieksfouten, verkeerd gebruik en beschadigingen. Hoe dan ook, een kapotte sensor zal vervangen moeten worden. Omdat sensoren zelden allemaal op hetzelfde moment stuk gaan, kan worden gesteld dat als geen van de parkeersensoren werkt, er een andere mogelijk elektrische reden voor de storing is.

De installatie van de parkeersensoren

Het is met wat handigheid en inzicht mogelijk om zelf nieuwe sensoren te plaatsen. Het installeren van de parkeersensor gebeurt in 5 stappen:

  1. Plaats de controller in de kofferbak.
  2. Maak de gaten voor de bumper en plaats de sensoren.
  3. Plaats het sensordisplay of de speaker waar deze gewenst is.
  4. Sluit de voedingskabel aan op de controller en verbind deze.
  5. Koppel de gele activeringsdraad aan het achteruitrijlicht.

Wat kost het vervangen van de parkeersensoren?

De aanschaf van een nieuwe parkeersensor is geen dure aangelegenheid. Afhankelijk van het type sensor en het automodel zijn de prijzen van een goed werkende sensor vanaf € 10 tot € 65. Zorg er wel voor dat je voor aankoop controleert of de parkeersensor geschikt is voor jouw type auto en ook daadwerkelijk kan worden aangesloten. Daarnaast is het belangrijk te weten dat er sensoren zijn die worden vastgeplakt, terwijl anderen worden vastgeschroefd. Stel een vervanging niet onnodig uit, parkeerschade is bijna altijd duurder dan de prijs van een parkeersensor.

> Meer informatie over parkeersensoren van AUTODOC

> Meer informatie over parkeersensoren van multimerk.nl

 

Geen reacties mogelijk.