Op pad met een icoon: de Mercedes-Benz 190 EVO II

Door
2 , , , , Permalink

Kort geleden ontdekte ik ‘de stal’ van DNA Classics. Een bedrijf gespecialiseerd in het inkopen, verkopen en restaureren van auto’s, met name de klassiekers. Mijn oog viel daar direct op de EVO II, mede dankzij zijn niet te missen spoiler. Ik kon niet geloven dat daar een echt exemplaar stond, voor mijn neus, 1 van 500 stuks.

Om mee te rijden in de DTM moesten er 500 straatlegale exemplaren van het model worden geproduceerd. Op die manier konden de deelnemende fabrikanten hun racemachine homologeren. Dus Mercedes, die meedeed met een soort verbouwde 190E, kwam met deze Mercedes 190E 2.5-16 Evolution II, kortweg Mercedes 190E EVO II om de hoek kijken.

Deze Mercedes stamt uit 1990 en heeft een 2,5-liter viercilinder die ooit 235 pk uitspuugde. Tevens was er destijds ook een Power Package voorhanden waarmee je hem kon upgraden naar maar liefst 320 pk. Het is een bijzondere wagen waar zelfs het Britse Cosworth zich met de cilinderkoppen heeft bemoeid om er meer vermogen uit te kunnen persen en omdat het de laatst geproduceerde sport-motor was onder naam van Benz – daarna nam AMG het stokje over wat betreft de productie van de voor motorsport ontwikkelde motoren. Meer details over deze icoon hoor je in de video.

Mijn mond viel nog wat verder open toen mij verteld werd dat ze boven ook nog zijn geduchte concurrent uit die tijd hadden staan: de BMW M3 Sport Evolution. Ik kan je alvast verklappen.. wordt vervolgd.

2 Reakties
 • Fred
  september 2, 2020

  Net via LinkedIn voor het eerst op jouw site beland. Stuk voor stuk gaaf vormgegeven filmpjes, Yvette. Top! Ga zo door!👍🏽👍🏽

  • Yvette
   september 3, 2020

   Goed om te horen, welkom!