Face your fears: met de auto te water!

Durf jij naast het water te parkeren? Maar liefst 37% van de vrouwen durft dit niet, omdat ze bang zijn om met de auto in het water terecht te komen. Deze angst is niet ongegrond: jaarlijks raken zo’n 750 auto’s te water, met vaak ernstige gevolgen. Weet jij wat je moet doen als je met de auto te water raakt?

Natuurlijk heb ik het wel eens in actiefilms voorbij zien komen, zo’n doemscenario, maar ik schud het juiste stappenplan denk ik niet even uit mijn mouw als er echte paniek heerst. Daarom gaf ik me (op vrijdag de 13e nog wel) vrijwillig op om met de auto te water te gaan. Vrouwenverzekeraar onna-onna wil vrouwen met nog meer vertrouwen de weg op sturen en vindt dat je je angsten moet overwinnen. 

Het ‘Auto te Water’ event vond plaats in het Brediusbad, een zwembad in Amsterdam. Tijdens dit event leer je wat je moet doen als je met de auto te water raakt. Benodigdheden: een wetsuit en een dosis lef! Na een theoretische uitleg en een vragenmomentje, was het tijd om daadwerkelijk te water te gaan voor de cursus. Dit gebeurde stap voor stap aan de hand van drie oefeningen in het zwembad.

De eerste oefening luidde: zorg dat je zo snel mogelijk uit de zinkende auto komt. Op het moment dat de auto te water wordt gelaten was het zaak om je handen op het dak te plaatsen, je hoofd door het raam te steken en met je derrière op het portier te gaan zitten. Je hijst je lichaam dus als het ware door de raamopening. Wanneer je billen het water raken, zet je je af en laat je je in het water vallen. Je zult merken dat wanneer het water door de ramen naar binnen stroomt, de auto vrij vlot zal zinken. Belangrijk is dus om meteen in actie te komen wanneer je te water raakt! 

Tijdens oefening twee herhaalden we wat we zojuist geleerd hadden, plus een simulatie van het aanzetten van de binnenverlichting van de auto, het los klikken van de gordel (deze zat voor de veiligheid achter het lichaam langs geklikt) en het kapot slaan van het raam met een veiligheidshamer. Ik hoor je denken; dus het was niet echt? Nee, het was misschien niet zo reëel en spannend als gedacht maar verplaats je even in de organisatie/verzekeraar. Juist, die kan het risico van een haperende gordel tijdens een cursus niet verantwoorden. 

Maar om toch nog even wat extra adrenaline los te maken, mochten we tijdens de laatste oefening een verduisterde duikbril dragen. Alsof we nog niet genoeg geschreeuwd hadden?! De laatste keer te water herhaalden we oefening 1 en 2 maar dan zonder enig zicht op wat er gebeurde. De rust bewaren is dan een stuk moeilijker kan ik je vertellen! Nu wist ik natuurlijk dat er twee duikers in het zwembad lagen voor als het mis mocht gaan, er een droge handdoek op me lag te wachten aan de kant en dat de dames van de Föhnkamer mijn haren na deze waterpret weer keurig in model zouden brengen. 

Maar wat als ik nou écht een keer onverwachts te water zou raken met de auto? Ik kan alleen maar hopen dat er dan iets is blijven hangen van wat ik die dag geleerd heb, ik m’n rust een beetje kan bewaren en dat het dak van mijn cabriolet op dat moment geopend is 😉

Auto te water 13 mei 2016- 5_1024x685

 

Geen reacties mogelijk.