Kennismaking met Spa-Francorchamps: het mooiste circuit ter wereld?

Op 26 augustus 2022 is het opnieuw zover. Dan kunnen we in het Belgische Spa-Francorchamps genieten van het beste dat Formule 1 te bieden heeft. Het Circuit de Spa-Francorchamps is in 1924 geopend, hoewel de geschiedenis ervan eigenlijk verder teruggaat. Het is een opmerkelijke geschiedenis met ups-and-downs en heel wat politieke compromissen. De F1-fanaat zal er echter niet om malen, want het Circuit de Spa-Francorchamps wordt door kenners het mooiste circuit ter wereld genoemd. De nodige F1-tickets online bestellen, is momenteel nog mogelijk. Maar wie er in augustus bij wil zijn, kan maar beter snel actie ondernemen. De ticketverkoop gaat namelijk van een leien dakje.

Een circuit met een merkwaardige geschiedenis

Nog voor de opening van het circuit in 1924 werd er al geracet in Francorchamps. In 1921 maakte men namelijk gewoon gebruik van de openbare weg tussen Francorchamps en Burnenville. Het ging toen wel nog om een wedstrijd voor motoren. In 1922 ging de eerste autorace er van start en in 1924, een jaar na Le Mans, ook de eerste 24-urenwedstrijd voor auto’s. De Grand Prix Formule 1 van België werd er tussen 1950 en 1970 gereden. Na enkele dodelijke ongevallen werd het circuit als onveilig bestempeld. Het was niet meer geschikt voor de steeds sneller wordende raceauto’s. Men maakte wel werk van een vernieuwd circuit en in 1983 kwam de grote F1-prijs terug naar Francorchamps.

In 2003 ging de Grote Prijs van België wel nog eens op de schop. Dat gebeurde onder druk van F1-baas Bernie Ecclestone. België stond toen niet langer tabaksreclame toe en dat was tegen de zin van de F1-meester. Uiteindelijk werd er gezocht naar een politieke oplossing en had Wallonië er zelfs een communautair conflict voor over. Er kwam een uitzondering op maat van de Grote Prijs van België. Er werd een nieuw contract gesloten dat behoorlijk in het voordeel van Ecclestone was, met een verplichting om jaarlijks 14 miljoen te betalen. Zelfs als er geen Grote Prijs werd georganiseerd!

Het mooiste circuit ter wereld

Door diverse kenners wordt het Circuit de Spa-Francorchamps als mooiste ter wereld bestempeld. Het is een racecircuit dat nog steeds veel van de historische elementen bevat en dat tegelijkertijd mooi de glooiingen van het natuurrijke landschap volgt. Er zijn twee pitlanes te vinden. Het Raidillon aan de Eau Rouge is het bekendste deel van het circuit. Net na de oude pitlane brengt de lange bocht de piloten naar het prachtige dennenbos.

Toestroom van fans van Max Verstappen

Vorig jaar mocht Max Verstappen zich tot winnaar kronen op het Circuit de Spa-Francorchamps. Het was geen glorierijk moment, want door de overvloedige regenval heeft men gewoon enkele ronden achter de safety car gereden. Veel fans van Max Verstappen trekken in augustus naar het prachtige circuit om hem successen te zien boeken. Ook in België zijn er veel fans van de in het Belgische Hasselt geboren Max Verstappen. De Nederlands-Belgische piloot zal dan ook massaal worden toegejuicht. De ticketverkoop verloopt alvast heel vlot en alles zal wellicht zijn uitverkocht. Een week na de GP van België is het dan de beurt aan de Dutch GP op Zandvoort. Daarvoor zijn de tickets al de deur uit.

Geen reacties mogelijk.