Je auto repareren: hoe bespaar je wat euro’s?

Transparantie op werk is voor de meeste branches een hot topic. Het legt de nadruk op open communicatie en eerlijkheid. Waarom is dit dan zo’n lastige kwestie als het aankomt op de werkplaats waar jij je auto laat onderhouden/repareren?

We kennen het euvel vast allemaal wel; je brengt je auto naar de garage voor een – soms nog onduidelijk – probleem. De monteur gaat aan de slag met je auto en stelt een diagnose. Jij wordt of weer naar huis gestuurd of mag plaatsnemen in een wachtkamer. In beide gevallen zie je dus niet wat er achter die deur van de werkplaats gebeurt. Als een garage het netjes aanpakt wordt je in de tussentijd nog geïnformeerd over het probleem/defect en wat de kosten zullen zijn. Maar er zijn er ook genoeg die dit niet doen en je aan het einde van de dag gewoon de rekening presenteren die altijd hoger uitvalt dan gewenst. Vraag dus altijd naar het kostenplaatje voordat ze werk gaan uitvoeren aan je auto.

Vervangen of repareren?

Je denkt misschien: ‘’Wat maakt het uit of ik hier nog tussentijds overleg over pleeg, de prijs is toch de prijs?’’ Het uurtarief van de arbeid mag een garage zelf bepalen maar je kunt vooraf natuurlijk wel een schatting van het aantal arbeidsuren opvragen. Mocht dit opeens sterk afwijken van wat er op de factuur vermeld staat, kun je hier kritisch op zijn. Hebben ze even snel een defecte lamp vervangen of wat extra tijd doorgebracht onder de motorkap? Een tweede ding is dat garages vaak nieuwe onderdelen voor je auto willen bestellen terwijl je vaak prima gebruik kunt maken van tweedehands onderdelen. Die zijn vaak nog in prima staat maar scheelt een hoop euro’s in de aanschaf. Durf hier naar te vragen als men meldt dat er wat vervangen moet worden. Moet het daadwerkelijk vervangen worden of valt het nog te repareren? Ook hier kun je je afvragen wat de goedkoopste oplossing is.

Maak je handen vuil, druk de kosten

Ben je zelf technisch of sleutel je graag aan auto’s? Dan is een club als Autoparts24 een uitkomst. De grootste markt van Europa voor tweedehands reserveonderdelen. Zij bieden bijna 4 miljoen onderdelen aan in hun webshop en hebben een groot netwerk van leveranciers in heel Europa. De site is zo ingericht dat je prijzen van auto-onderdelen kunt vergelijken van meerdere autosloperijen. Autoparts24 verkoopt uitsluitend tweedehands en gereviseerde onderdelen van de beste kwaliteit, wat betekent dat je met een gerust hart onderdelen voor jouw auto kunt kopen daar.

Zelf twee linkerhanden en geen idee wat een V-riem is? Bestel dan gewoon alsnog die onderdelen in de online webshop en laat een handige kennis het voor je opknappen. Van de kosten die bespaart ten opzicht van een grote garage, kan je je handige Harry (of Hariëtte) nog mooi trakteren op een etentje. Iedereen blij.

 

Geen reacties mogelijk.