International Porsche Collectors Day

Dé Porsche-verzamelaarsdag bij uitstek vond dit jaar plaats in mijn eigen ‘achtertuin’. Namelijk in het Porsche Classic Center, onderdeel van Porsche Centrum Gelderland. Tussen de klassiekers met de meest bijzondere rugnummers werden afgelopen 4 juni ook nog eens kramen vol met Porsche-memorabilia aangeboden. Reden genoeg dus om even een kijkje te nemen. Zo besmettelijk zou de verzamelwoede tenslotte toch niet zijn?

Van miniatuurmodellen tot aan zeldzame brochures, werkelijk alles wat zich linkt aan het merk wordt hier aangeboden. Zoals het de echte verzamelaar betaamt, start de zoektocht al vroeg in de ochtend. Geconcentreerd zie ik de verzamelaars de kramen en tafels vol met spullen scannen; zoekend naar dat ene pronkstuk welke nog ontbrak aan de collectie. De druk bezochte International Porsche Collectors Day trekt, zoals de naam al doet vermoeden, ook liefhebbers van over de grens. Tenslotte; wat van ver komt is lekker.

Nu ben ik geen kenner maar de items die mij opvielen en hebberig maakten waren pareltjes zoals een origineel STOP bord/teken welke ‘de helden van de snelweg’ (zo noemden we de Rijkspolitie vroegâh) voerden en eerste keuringsrapporten van bijzondere Porsches welke bijna praktisch in hiëroglief uitgebeeld worden, zo oud. Pure nostalgie. Wie er een nog beter oog voor heeft, is verzamelaar Roald. Ik vroeg hem waar deze hobby – of spreken we van een passie? – vandaan komt.

”Ik fietste elke dag van Hoevelaken naar Amersfoort naar school toe. Onderweg kwam ik langs Pon en stond iedere keer weer door de etalageruit naar binnen te gluren. Zo vroeg al is de fascinatie voor het merk Porsche ontstaan. 

Mijn verzamelwoede begon met het sparen van folders, deze haalde ik op bij de dealer. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot zo’n 6.000 brochures. Het dubbele materiaal ruil of verkoop ik. Zelf ben ik nog naarstig op zoek naar de brochure van de Carrera RS uit ’72/’73. Deze zijn moeilijk te vinden en dus des te meer een must-have

Verzamelen is een vrij onschuldige afwijking; het is voor mij pure emotie. Als ik tegen iets heel bijzonders aanloop, kan ik daar haast een soort van opgewonden van raken.

Mijn wederhelft deelt mijn passie, gelukkig. Thuis heb ik een speciale archiefruimte waar ik alles genummerd bewaar. We verkopen memorabilia op beurzen, maar struinen er zelf als verzamelaar ook heel wat af. Het verzamelen houdt nooit op, er komt geen einde aan. Ik hoop hiermee iets moois na te laten als ik er later niet meer ben”. 

 

Geen reacties mogelijk.