Hoe bepaal ik mijn dekking?

Er zijn 3 soorten dekkingen om een auto te verzekeren: WA, WA + (Beperkt Casco) of Volledig Casco (Allrisk). Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik zal deze termen nader verklaren, zodat de verschillen inzichtelijk worden.

WA
Iedere autobezitter moet minimaal een WA-verzekering hebben. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt. Schade aan je eigen auto is met een WA-verzekering niet verzekerd. Als je te maken krijgt met schade die de schuld is van ander, kun je de tegenpartij wel aansprakelijk stellen. Deze ‘Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering’ is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste optie.

Beperkt casco (WA+)
Deze dekt net wat meer dan alleen een WA verzekering. Niet alleen schade die je bij een ander veroorzaakt, maar ook schade aan je eigen auto (die je niet zelf veroorzaakt hebt) is in dit geval verzekerd. Hierbij moet je denken aan brand, diefstal, storm, ruitbreuk en een aanrijding met dieren. Allen stuk voor stuk even vervelend en onvoorzien. Relatief gezien, verzeker je dus aanzienlijk meer voor (meestal) slechts enkele euro’s in de maand extra. Met een WA+ verzekering ga je dus al iets geruster de weg op.

Volledig casco (Allrisk)
Dit is de meest uitgebreide en tevens de duurste vorm voor een autoverzekering. Met een allrisk-autoverzekering ben je verzekerd voor bovengenoemde schade en schade die je zelf veroorzaakt door ‘van buiten komende oorzaken’. Zoals bijvoorbeeld botsen, slippen en te water raken. Al doet de naam het wel vermoeden, niet alles valt onder allrisk; veelvoorkomende uitsluitingen van de dekking zijn (te veel) alcohol, deelname aan wedstrijden (op het circuit of op de straat) en schade als gevolg van slijtage van de auto.

Welke dekking past bij mij?
Welke dekking goed bij jou en je auto past, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de leeftijd van je auto een rol, het type auto en de waardevastheid van een auto. Daarnaast is de maandpremie natuurlijk een steeds terugkerende kostenpost die je zo laag mogelijk wilt houden. Dit hangt nauw samen met het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en het risico dat je kunt en wilt dragen bij onverhoopt totaalverlies van je auto.

Bij Overstappen.nl vergelijken ze 28 autoverzekeraars om voor jou de beste verzekering te vinden voor de laagste prijs. Hier kun je dus zonder al teveel inspanning een autoverzekering afsluiten. Zorgeloos de weg op!

Geen reacties mogelijk.