Het verschil tussen lichtmetalen en stalen velgen

Er wordt veel aandacht besteed aan de keuze voor autobanden omdat dit belangrijk is voor de veiligheid, het brandstofverbruik en de duurzaamheid van de band zelf. Waar minder aandacht voor is, is de velg waar de band opgelegd wordt. Pas wanneer er gekeken wordt naar uitdagende omstandigheden, stoeprandschade of de uitstraling van de auto, komt de velg echt goed in beeld. De velgen die het meest gekozen worden zijn de lichtmetalen en de stalen velg. Wat is precies het verschil en welke voordelen heeft elk soort?

Lichtmetalen velgen versus stalen velgen; wat is het verschil?

Het verschil tussen de twee soorten velgen zit al in de naam. Lichtmetalen velgen zijn gemaakt van lichte metalen en bestaan voornamelijk uit aluminium. Stalen velgen daarentegen zijn gemaakt van staal, wat een veel hoger gewicht heeft. Stalen velgen wegen daardoor altijd meer dan lichtmetalen velgen, maar dit heeft vrij weinig gevolgen voor het totale gewicht van de auto of het brandstofverbruik.

Zitten er wel grote verschillen tussen de twee soorten velgen dan? Jazeker; staal is vele malen sterker dan aluminium en dat heeft gevolgen voor hoe de velg zich gedraagt tijdens het rijden. Rijd je vooral op onverharde wegen of wegen die slecht onderhouden zijn, dan verdient de stalen velg altijd de voorkeur. Bij een flinke dreun op de velg (bijvoorbeeld door een gat in het wegdek) is het risico op vervorming bij een aluminium velg namelijk veel groter dan bij een stalen velg. Daarnaast raakt een stalen velg minder snel beschadigd door opspattende steentjes omdat het materiaal bijzonder hard is. Een lichtmetalen velg beschadigt wel makkelijk wanneer er iets tegenaan komt.

Dit is direct ook de reden waarom de winterbanden vaak op stalen velgen gemonteerd worden. Deze velgen kunnen beter tegen het zout op de weg en de barre omstandigheden tijdens het rijden. Voor zomerbanden wordt vaker gekozen voor een lichtmetalen velg, wat voornamelijk te maken heeft met het uiterlijk van de velg én het feit dat banden langer meegaan op een lichtmetalen velg. Praktisch aangezien je juist tijdens de zomervakantie meestal de meeste kilometers maakt.

Welke velg is het beste?

Je kiest voor stalen velgen omdat:

  • deze sterker zijn en betere weerstand bieden tegen zout, steentjes en andere materialen;
  • ze minder onderhoud nodig hebben dan lichtmetalen velgen;
  • de levensduur van deze velgen het langst is;
  • de prijs van stalen velgen lager is.

Je kiest voor lichtmetalen velgen omdat:

  • zij beter bestand zijn tegen corrosie, waardoor de banden langer meegaan;
  • deze velgen er simpelweg beter uitzien onder je auto;
  • er veel meer verschillende (uiteenlopende) modellen zijn wanneer je kiest voor lichtmetalen velgen;
  • de remmen beter koelen met deze velgen.

Welke velg het beste is, ligt dus volledig aan de situaties waarin je in de auto rijdt en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Een optie is te kiezen voor beide soorten velg; een stalen velg voor je winterbanden en een lichtmetalen velg voor de zomerbanden, zodat je kunt profiteren van de voordelen van beide soorten.

Geen reacties mogelijk.