Grote voorjaarsschoonmaak

Geef jij je auto genoeg aandacht en liefde? De grote voorjaarsschoonmaak is een mooi moment om je auto eens flink te vertroetelen! Wassen, zuigen, oppoetsen en verfrissen. Hieronder een aantal tips om je bolide weer in concours staat voor te kunnen rijden.

Het begint met uitmesten. Men neme één grote vuilniszak (en eventueel een prikstok) en verwijdert al het afval uit de auto. Je zou tenslotte bijna gewend raken aan die Happy Meal dozen op de achterbank. Vervolgens is het uitzuigen van het interieur aan de beurt. Vloermatten worden uitgeklopt en de bekleding wordt grondig (ook in de naadjes) met de stofzuiger bewerkt. Vergeet hierbij de kofferbakruimte niet! Het dashboard en de panelen kun je weer hun mooie glans teruggeven met behulp van een busje Cockpitspray. Je auto zal er nu weer als nieuw uitzien. Maar ruikt hij ook zo? De gouden tip: er bestaan luchtverfrissers met ledergeur. Niets lekkerder dan de geur van een pas gekochte auto.

Nu we de binnenkant hebben behandeld, is het tijd voor de buitenkant. Stuiten we direct op het volgende dilemma: ‘Rijd ik hem door de wasstraat of was ik hem met het handje?’ In autoland is het een beetje een zonde om je auto door de ‘’krasstraat’’ te rijden. Toch zijn de meeste moderne wasstraten inmiddels voorzien van een zeemsysteem welke krassen moeten voorkomen. Dat is goed nieuws voor de drukke typetjes met weinig tijd. Heb je er wel het geduld voor in het weekend? Was hem dan met de hand, daar wordt-ie het beste schoon van en glimt ‘ie het hardst van. Maar hoe doe je dat nou echt goed? Hier een stappenplan voor dummies.

1) Spuit de voorzijde (droge auto!) in met insectenreiniger en laat het spul even inwerken
2) Spuit de auto af met een hogedrukspuit; de insecten zullen verdwijnen;
3) Maak de velgen schoon met speciale velgenreiniger. Gebruik eventueel een schilderskwast om de reiniger goed te verdelen;
4) Was de rest van de auto met een hogedrukreiniger. Houd een veilige afstand, zo’n 20 centimeter, om de lak niet onnodig te beschadigen;
5) Nu heb je de ouderwetse emmer met shampoo nodig. Gebruik een grote zachte spons. TIP: Was de auto in de lengte (want als je draaiende bewegingen maakt en de auto staat in de zon, krijg je zogenaamde spinnenwebben in de lak);
6) Spoel de auto af met de hogedrukreiniger;
7) Droogzemen. Doe een dopje azijn in het zeemwater. Daarmee ontkalk je het water en kun je streeploos zemen zonder kalkresten achter te laten op de lak;
8) Om de ruiten schoon te maken, gebruik je glasreiniger op alcoholbasis. Ook hier geldt: reinig de ruiten in de lengte. Met een droge doek wrijf je de ruiten droog.

Mocht je tijdens het wassen hardnekkige vlekken tegenkomen zoals hars of ingedroogde vogelpoep (de zogenaamde angrybrids), dep de plek met een beetje brandspiritus. Je haalt de hars dan zo weg. Vogelpoep? Pak een stukje wc-papier, leg dat op de besmeurde lak en maak het papier goed nat met (warm) water. Na het enkele minuten te hebben laten weken, kun je de vogelpoep gemakkelijk verwijderen.

Zo. Je auto zal er nu weer uitzien om door een ringetje te halen. De kunst is nu om het niet weer zo ver te laten komen maar het trucje maandelijks te herhalen. Zò voorkom je dus die groene mos op je raamrubbers dames!

Geen reacties mogelijk.