Duurzaam met je auto naar de zon? Zo doe je dat!

De tijd waar je zo lang naar uit hebt gekeken; je gaat op vakantie! We worden ons steeds meer bewust van onze footprint. Geholpen door problemen op vliegvelden zien we dat we weer massaal kiezen voor andere vervoersmiddelen. Mensen nemen de trein, bus of zelfs de fiets. Maar met de auto op vakantie gaan blijft toch wel favoriet bij velen. Waarom? Eigenlijk is de keuze voor de auto een hele logische. Het biedt je volop flexibiliteit. Toch staat de auto ook niet altijd bekend als de meest duurzame keuze. Het kan wel! Een elektrische auto is nog niet altijd favoriet om echt ver mee weg te gaan maar hier is inmiddels ook een oplossing voor.

Elektrisch naar de zon

Met een elektrische auto grote afstanden afleggen kan nog wel eens een uitdaging zijn. Zowel qua kracht als uithoudingsvermogen is de elektrische motor nog in lang niet alle gevallen vergelijkbaar met de kracht van een reguliere auto. Ook het opladen is in veel gevallen een uitdaging. Nu verschilt dit per soort motor en auto maar bij regulier laden varieert dit meestal tussen de twee uur en de acht uur. Mét uitschieters naar 21 uur. Bij een snellader kun je soms in 20 minuten klaar zijn maar dat zijn wel de uitzonderlijke gevallen. Het is aan te raden je reis zorgvuldig te plannen, inclusief laad-stops zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bekijk vooraf waar een goede stopplaats is en combineer dit met een lunch of toiletbezoek. Dan sta je niet onnodig je welverdiende vakantie-uren te verdoen.

Combineer meer

Maar wat eigenlijk dé oplossing is om duurzaam naar de zon te toeren? Met een hybride auto! Hiermee combineer je het duurzame van elektrisch met de kracht van regulier. Wanneer je dan in de Alpen bent beland, kan de reguliere motor net dat laatste duwtje geven. Ook hoef je niet in de stress te raken wanneer de batterij bijna leeg is. De diesel- of benzine motor neemt het dan over. Er is zelfs een hybride auto die ook hélemaal elektrisch kan rijden, dit is de zogenaamde PHEV. Een Plug-in hybride auto is voorzien van een krachtigere batterij waardoor het helemaal op elektriciteit kan rijden. En wanneer de accu leeg is, gaat het automatisch over op brandstof.

Kortom, de duurzame autovakantie is een perfect alternatief voor vliegen. Kies de juiste auto en verken eens de mogelijkheden van een PHEV-auto. Daarmee kun jij iedere uithoek van Europa bereiken, maar wel op een verantwoorde manier.

Geen reacties mogelijk.