Interview gezusters Hurkmans

[van links naar rechts] Janita, Mariëlle en Stephanie Hurkmans – Hurkmans Autobedrijven

Een vrouw aan het roer in de autobranche, kom je niet heel vaak tegen. Auto’s verkopen en directeurtje spelen, dat is toch voor mannen? Laten deze twee dames, let wel zusters, nu samen een autobedrijf en een universeel autoschade bedrijf runnen: Hurkmans Autobedrijven (sinds 1969) en AAS Autoschade Nistelrode. Hier worden de merken Daihatsu, Kia & Seat verkocht en kun je terecht voor onderhoud en schade.

Het begin van Hurkmans autobedrijven

Vader en moeder Hurkmans zijn het (eenmans)bedrijf noodgedwongen begonnen, na ontslag van Pa Hurkmans door achteraf een toegegeven fout van zijn baas. De keuze om voor zichzelf te beginnen is achteraf gezien een juiste beslissing geweest. Het bedrijf is succesvol en heeft inmiddels vestigingen in het Brabantse Heeswijk-Dinther, Veghel en Nistelrode. Na klaargestoomd te zijn op Business School IVA, vergezelt 30 jaar later hun eerste dochter Mariëlle hem. Ze begint met (mee)werken op locatie bij het schadeherstel bedrijf. Ook haar broer Bart en zus Janita volgden het voorbeeld op en sluiten zich na de opleiding en eerste baantjes in de autobranche ook aan bij het familiebedrijf.

Rolverdeling

Solliciteren was vanzelfsprekend overbodig. De taken en verantwoordelijkheden worden op een natuurlijke manier verdeeld onder de dames. Naast dat ze elkaar feilloos aanvullen en op elkaar ingespeeld zijn, heeft ieder zo zijn specialisme. Janita doet commercie en heeft daar de dagelijkse beslissingsbevoegdheid over. Mariëlle houdt zich voornamelijk bezig met het schadeherstelbedrijf en de after-sales kant. Stephanie werkt fulltime als Service Adviseur voor een grote VW dealer. Daar houdt ze zich bezig met after-sales en klantcontacten. Sporadisch valt zij in op de zaak en helpt haar familie waar nodig.

Het gezin ziet elkaar als sparringpartners. Zo komt de chemie tot stand. Ieder doet iets wat hij/zij leuk vindt, binnen zijn eigen specialisme, op eigen kracht. ‘’Zo laat je elkaar het beste in hun waarde’’ vinden de zussen.

Achter elke sterke vrouw staat een man

Hun echtgenoten doen allemaal wat anders, buiten de autobranche. En dat willen ze vooral graag zo houden! Het is belangrijk om werk en privé gescheiden houden. ‘’Dan gaat het aan de keukentafel ook nog eens ergens anders over’’. Maar het is niet alleen maar girlpower op de werkvloer bij Hurkmans Autobedrijven;  het testosteron gehalte wordt vertegenwoordigd door vader Albert en broer Bart.

Krediet opbouwen

‘’Onze ouders hebben natuurlijk al behoorlijk wat krediet opgebouwd in de loop der jaren qua reputatie en relaties’’. De basis voor samenwerkingen met derden en het vertrouwen, ook dat van de klant, is al gelegd. Het is belangrijk om de kennis en kunde op peil te houden. ‘’Zolang dat er is, kom je er wel’’.

De dames worden wel eens aangezien voor receptionist of koffie juf. Technische vragen zijn dan ook vaak voor de monteur en moeilijke vragen voor de baas. Maar de zussen kunnen prima hun mannetje staan en vinden het juist een sport om deze vraagstukken op te lossen. ‘’Op het moment dat men doorheeft dat je wel degelijk verstand van zaken hebt, heb je wellicht als vrouw zijnde zelfs een streepje voor. Van een man verwacht men haast een correct antwoord! Als een vrouw dat dan geeft, zijn ze min of meer verbaasd en moet je dan eens opletten hoe snel je het respect hebt gewonnen’’.

Clichés in de autobranche

De zussen hebben een unaniem antwoord op de vraag wat het vrouwelijk geslacht nou zo geschikt maakt om een autobedrijf te runnen: ‘’Vrouwen kunnen beter luisteren en zijn oprecht geïnteresseerd in de persoon die tegenover ons staat. Veel mannen horen zichzelf heel graag praten en verliezen zichzelf soms in hun eigen verhaal of ego. Wij luisteren echt naar de vraag van de klant, stellen ons open. Soms moet het helemaal niet gaan over de pk’s en hoeveelheid koppel maar heeft de klant behoefte aan een praktische instelling. Of er makkelijk een kinderzitje in past bijvoorbeeld. Het gaat niet om spuien van informatie; een auto kopen is een gevoelskwestie en daar hebben wij gewoon veel meer voelsprieten voor’’.

Werk & privé

De zusters hebben dezelfde vrienden, gaan samen op vakantie en vormen een hele hechte familie die elkaar graag zien. Het is dus een heel dun lijntje tussen privé en werk. Dat kan gevaarlijk zijn. Toch kunnen ze het makkelijk over andere dingen hebben op een verjaardag en delen ze genoeg andere interesses samen. Daar komt bij dat er meerdere vestigingen zijn, waardoor ze ook niet heel de dag door bij elkaar op de lip hoeven zitten. Dat scheelt. Toch laten ze zich wel eens door een coach verder helpen. Niet omdat de relatie slecht is of er strubbelingen zijn maar juist om die band te behouden. Echte zusterliefde roest niet.

Droombaan

De dames zijn gelukkig met hun werk. Ze kunnen voor 99% hardop zeggen dat dit hun droombaan is. Uiteraard hebben ze zich weleens de vragen gesteld die iedereen zichzelf op een goed moment stelt. Is dit het nou? Hadden we wat anders gedaan als onze ouders dit niet waren begonnen? Maar zolang ze elke dag met plezier naar het werk gaan en er energie voor terug krijgen is het in hun ogen een droombaan. Het werk maakt hen rijker omdat ze veel mensen ontmoeten en daar wat voor kunnen betekenen. Alles voor een tevreden klant! Daarnaast gaat het verder dan auto’s verkopen of schade herstellen en verbreedt het werk hen door de contacten die ze opdoen, de deelname aan externe besturen en de maatschappelijke betrokkenheid.

‘’We kunnen niet stilstaan en moeten mee in de ontwikkelingen van de branche zelf. Blijven overleven en meegaan met de trends, daar draait het om. Die aandacht gaat in al onze vestigingen zitten. We richten ons met name op sterke regionale bekendheid en proberen het familiekarakter zo goed mogelijk te waarborgen. Dat is onze toekomst’’.

zussen Hurkmans_710x768

Geen reacties mogelijk.