De auto van de toekomst

Fantaseer jij weleens over de auto van de toekomst? En hoe ziet deze er dan uit en wat voor een functies beschikt zo’n futuristisch model? Ikzelf denk dat we steeds meer handelingen kunnen uitbesteden en dat onze rijvaardigheid er niet meer zo toe doet over tientallen jaren. Een auto zelfstandig op de openbare weg laten rijden zonder tussenkomst van een menselijke bestuurder; Google kan het al. Met behulp van sensoren houdt de auto zich aan de maximumsnelheid, blijft er voldoende afstand tot andere weggebruikers en remt de auto voor voetgangers.

Voor het ‘rijden’ in een zelfrijdende auto zijn wellicht geen rijbewijs of autoverzekering nodig. Dit blijkt uit een rapport van de Britse overheid. Britse vrouwen zouden hier het meest van kunnen profiteren omdat een derde van hen geen rijbewijs heeft. Los van de cijfertjes met betrekking op onze overburen en de man-vrouw verhouding op zich, zal het ouderen en kinderen ook nieuwe mogelijkheden bieden.

Ouderen zonder rijbewijs zijn niet langer afhankelijk van vervoer op afroep. Oma hoeft dus niet langer wekelijks door jou naar de plaatselijke bingo gebracht te worden. Zie je het voordeel al? Kinderen kunnen zelf naar school rijden zonder dat er een volwassene achter het stuur zit. En naar de hockeyclub, ballet en bijles. Daarnaast zou ik me zo kunnen indenken dat de ‘’Bob jij of Bob ik’’ vraag uitsterft. Het zorgt in alle gevallen voor een stukje meer vrijheid en zelfstandigheid.

Tevens zouden er geen autoverzekeringen meer nodig zijn, gezien het feit dat zelfrijdende auto’s veel veiliger zijn. Autofabrikanten kunnen dan de door hen geproduceerde auto’s zelf verzekeren in plaats van te vertrouwen op de verantwoordelijkheid van de automobilist. Als iedereen in een zelfrijdende auto rijdt, dan kan het aantal ongevallen met 81 procent omlaag gaan, blijkt uit het onderzoek. In ieder geval zullen dit soort auto’s wel een soort ‘zwarte doos’ moeten krijgen. Deze houdt de gegevens van een autorit bij (vergelijkbaar met een zwarte doos in een vliegtuig). Mocht er toch een ongeluk gebeuren, dan kan uit zo’n kastje worden opgemaakt wat er precies is gebeurd.

En ook de aanschaf van zo’n auto zal anders zijn. Althans, er komt een betaalmiddel bij: de bitcoin. Je kan bitcoin kopen op verschillende platformen tegenwoordig, het enige wat je nodig hebt is een account, een wallet en een handige app zoals Blox die het mogelijk maakt om crypto’s te kopen en te verhandelen. Tegenwoordig is cryptocurrency heel erg populair. Steeds meer zaken accepteren het als betaalmiddel. Met bitcoins ben jij je eigen bank, je hebt geen tussenpartij of beheerder meer nodig. Veel mensen hebben een aantal jaar geleden al geïnvesteerd in deze gedecentraliseerde digitale munt, die alleen maar meer waarde lijkt te krijgen. Zo is een gloednieuwe sportwagen opeens binnen handbereik! Wanneer was de laatste keer dat jij je wallet hebt gecheckt?

1 Reaktie
  • Fleet Acces
    januari 11, 2021

    Klinkt als iets uit een sci-fi film. Je denkt direct aan “back to the future of bladerunner”. Tegenwoordig is de technologie stappen vooruit gekomen om de auto van de toekomst te realiseren. Andere bedrijven hebben ook met succes een zelfrijdende auto kunnen ontwikkelen. Zal een alarm klasse 2 (dat bekend staat voor interieurbeveiliging, omtrekbeveiliging, startblokkering en noodstroomsirene) hier nog van toepassing zijn?