Backstage bij RTL Autovisie

Staat bij jullie de tv ook altijd op RTL7 tegen 21.30 uur op vrijdag? RTL Autovisie is een Nederlands praatprogramma over auto’s en wordt gemaakt door Infostrada in samenwerking met het magazine Autovisie. Ik kijk er met plezier naar omdat er simpelweg weinig autoprogramma’s op de Nederlandse tv te zien zijn waarbij je niet elke 2 minuten met hun sponsoren om de oren wordt geslingerd. Zo’n talkshow in combinatie met een stukje autojournalistiek kijkt lekker weg.

Toen ik een mailtje ontving dat het programma nog publiek zocht voor de opnames in studio 24, bedacht ik me dan ook geen moment. Het leek me reuze interessant om eens achter de schermen mee te kunnen kijken naar hoe zo’n uitzending tot stand komt. Afgelopen vrijdag waren wij te gast bij de middag opname (ze schieten er twee per dag). Het ontvangst was wat rommelig (zo kwamen niet alleen wij via de verkeerde ingang naar binnen) en had het een hoog polder-glamour gehalte; kapstok, inschrijftafel en gratis fris. That’s it.

backstage RTL autovisie

De aankomst van de gasten van het programma wordt buiten al gefilmd. Dat is zeg maar hun dingetje, om te kunnen spieken wie wat rijdt. En daar waren wij, het wachtende publiek in de foyer, getuigen van. Zo kwam daar, netjes op tijd, een Volvo V60 plugin hybrid voorrijden met daarin Charles Groenhuijsen (journalist, schrijver en spreker). Dik een half uur later werden we opgeschrikt door een luide brul van een Jaguar, F-TYPE om precies te zijn, waar een hooggehakte Victoria Koblenko uitstapte. Fashionably late zeg maar.

Eenmaal compleet, werden wij als publiek gerangschikt op kleur. Van de kleding welteverstaan. Godzijdank stonden er stoelen en hoefden we niet te staan à la Top Gear. De rolverdeling tussen autojournalist Werner Budding en presentator Rob Kamphues was mooi in balans. Discussiërend vullen zij elkaar goed aan. Ik vind het programma eerlijk gezegd ook beter, nu Rob presenteert. Die man is oprecht geïnteresseerd in zijn gasten (en publiek), zit vol passie en presenteert vol enthousiasme. Een natuurlijk soort enthousiasme. Mijn verwachting was dat een bepaalde take of shot veelvuldig over zou moeten, echter is dit twee keer het geval geweest. Het programma is wat dat betreft toch wel ‘echt’. Natuurlijk staat er een mannetje van de productie als een zeeleeuw in zijn handen te klappen als seintje dat het publiek nu ook moet gaan klappen, voor de rest is er niet veel gescript. Ik vergat op sommige momenten zelfs heel even dat ik in een tv-programma zat en had de neiging mee te discussiëren vanaf mijn stoel. Niet de bedoeling, blijkbaar wel de juiste sfeer.

De quiz is een vast onderdeel waar de autokennis van de gasten en het publiek getest wordt. De druk om te presteren was dan ook hoog als Automeisje zijnde. Met schaamte moet ik je melden dat ik na de eerste vraag al afviel, al was het geen gemakkelijke. Ik daag je bij deze uit om t.z.t. ook mee te doen, met de app, om te kijken of jij het wel weet. Terwijl ik afdroop naar mijn stoel, gaf mijn vriend het ene juiste antwoord na het andere. ”We hebben een winnaar!” hoorde ik Rob roepen. Je voelt hem al aankomen… Deze week staan we weer in die studio, als mijn vriend in de finale strijdt tegen de andere weekwinnaars – I’ll keep you posted!

fangirl

 

Geen reacties mogelijk.