Autoverzekeringen vergelijken: wat past bij jou?

‘’Kies de autoverzekering die bij jou past’’. Maar hoe weet ik nou wat goed bij mij past? Hieronder behandel ik een aantal situaties waarbij de verzekering voor een bepaald type voertuig nog wel eens kan afwijken van het standaard principe.

Oldtimers
Een oldtimer is een waardevol bezit waar tevens veel emotionele waarde bij komt kijken. Voor de hand liggend dus dat je je ‘oudje’ goed wilt verzekeren, want een tweede exemplaar is wellicht niet meer zo snel te vinden. Mocht je echt een zeldzame parel bezitten, dan kun je je exclusieve auto die ouder is dan 10 jaar verzekeren tegen taxatiewaarde in plaats van de dagwaarde. Zo wordt jouw oldtimer altijd op waarde geschat.

Veel oldtimers komen niet dagelijks buiten. Logisch dus dat je voor minder kilometers minder premie wil betalen. Dat soort verzekeringen bestaan. Let er wel op dat vaak de eis is dat je daarnaast nog een auto bezit die je wel dagelijks gebruikt. Alleen zo mag je gebruik maken van het voordeel wat een speciale oldtimerverzekering biedt.

Autonome auto’s
Een autonome auto is een auto die in feite geen bestuurder nodig heeft. Een zelfsturende auto, autonome auto of zelfrijdende auto is een voertuig dat wordt bestuurd door een besturingssysteem dat in staat is om de wagen van één punt naar een ander punt te brengen zonder menselijke tussenkomst. Maar als we geen rijbewijs meer nodig hebben om een auto te besturen, wie is er dan verantwoordelijk? En hoe zit dat dan met de verzekering?

De kans is groot dat de lasten van de verzekering in de toekomst naar andere partijen gaan. Nu is dat bijna altijd de eigenaar van de auto. Maar we gaan hoogstwaarschijnlijk naar een tijdperk waarbij we allen in een verhuurmodel rijden waarbij je nooit meer eigenaar wordt van het voertuig. Dan ligt het voor de hand dat in de toekomst de automobielfabrikant de rekening zal betalen.

Cabrio’s
Maar er is ook zoiets als een cabrioverzekering; omdat in sommige gevallen de softtop van je auto gevoeliger kan zijn voor inbraak of vandalisme. Verzekeraars kunnen om deze reden de premie of het eigen risico verhogen ten opzichte van een hardtop of normale auto. In sommige gevallen krijg je helemaal niets uitgekeerd! Soms is schade aan de kap van je cabrio namelijk helemaal uitgesloten. Check dit dus goed van tevoren! Of sluit een special cabrio-verzekering af.

Exclusieve wagens
En tot slot is daar ook nog de markt van vermogende particulieren. Deze groep zoekt een passende partij om hun exclusieve sportwagens of Supercars te verzekeren. Je snapt; deze selecte groep kan geen genoegen nemen met het uitkeren van de dagwaarde in geval van een ongeluk. In dit geval is het gebruikelijker een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling te treffen bij totaalverlies van de auto. Ook wordt er gekeken naar de taxatiewaarde, als hier een rapport over aanwezig is, en is het niet abnormaal je exoot te verzekeren op chassisnummer. De beste (voor)zorg voor je Limited Edition!

Wil jij na het lezen van deze blog ook je autoverzekering vergelijken? Niet geheel onverstandig om eens rond te snuffelen. Wie weet kun je naast het krijgen van een betere dekking ook nog enkele euro’s besparen!

Geen reacties mogelijk.