Autofotografie tips

Ik krijg regelmatig complimenten over de foto’s op mijn blog. Nu kan ik je melden dat na vier jaar rijtests schrijven – en hierbij dus ook plaatjes moeten verzorgen – ik er een goed oog voor heb gekregen. Soms schiet ik nog zelf, maar tegenwoordig maak ik vaak gebruik van een vaste fotograaf. Eentje die er écht verstand van heeft zullen we maar zeggen. Toch kan ik je de basis meegeven aan de hand van een paar handige tips. Oefening baart kunst!

1) Regel één: een schoongewassen auto is een must. Vooral met detail foto’s wil je geen vuil of stof zien. Scheelt weer een hoop werk in Photoshop.
2) Zorg altijd dat het onderwerp het middelpunt van de foto is en deze een vrij kader/wat ruimte eromheen heeft. Zo kun je de foto altijd nog wat bijsnijden indien nodig en is het ook wel fijn dat deze er volledig op staat en niet net een achterlichtje hoeft te missen.
3) Denk aan de belichting. Vermijd tegenlicht, fotografeer altijd met de zon mee. Zachter of warmer licht oogt mooier en is makkelijk fotograferen. Kies daarom een moment in de ochtend of namiddag, wanneer de zon niet op zijn felst is.
4) Wanneer je auto’s fotografeert, houd er dan rekening mee dat je zelf (of andere lichten of objecten) niet te zien zijn in de reflectie. Staat zo slordig.
5) Een soort van ongeschreven regel is dat je auto’s alleen op een verhard wegdek mag fotograferen. Dat is hun natural habitat. Of het moet een offroader betreffen, dan mag je het gras op of de modder in.
6) Probeer ook eens een dynamische foto te maken i.p.v. een statische compositie. Personen hebben hierin altijd een actieve houding en staan met het gezicht in beeld. Auto’s in beweging fotograferen (of met een lange sluitertijd) geeft een heel tof effect. Tot slot doen ze waar ze voor gemaakt zijn!
7) De lijnen van een auto komen het mooiste uit als je deze laag vanuit een hoek van 45 graden fotografeert, de auto oogt dan iets langer en sneller. Dus door de knieën maar!
8) Voor een meer stoere look, draai je de wielen licht naar je toe. Wil je een meer neutrale look, dan kun je de wielen het beste recht houden.
9) Laat de koplampen shinen! Deze mogen gerust aan staan wanneer je buiten staat te fotograferen; geeft net wat meer drama.
10) Vergeet de binnenkant niet. Breng zowel exterieur als interieur in beeld wanneer je een shoot doet. Laat daarbij de motor lopen zodat alle lampjes op het dashboard blijven branden. Ook het infotainmentsysteem kun je op een interessant scherm laten staan; bijvoorbeeld de navigatie. Tip: schiet vanaf de achterbank, zo heb je een ruim overzicht.

3 Reakties
 • Annette
  november 14, 2018

  Handige tips! Blijft natuurlijk altijd geluk hebben met het maken van de perfecte foto, maar door je aan bepaalde ongeschreven regels te houden kom je al een heel stuk verder.

  • admin
   november 14, 2018

   Thanks! Uiteraard je eigen ‘sausje’ overheen gooien; dat maakt jouw stijl uniek.

 • Tom
  november 13, 2018

  Ik ben net begonnen met fotografie, leuk om je tips te lezen. Welke camera gebruik jij voor je foto’s?