Afleiding in het verkeer

Uren in de auto spenderen met je vriendinnen. Muziekje erbij, een tas vol tapas voor onderweg en dan racend richting Berlijn of Parijs. Roadtrip! In de auto worden de vriendjes, die laatste crisis op werk en de laatste toevoeging aan de garderobe besproken. Van grote problemen tot totale onzin. Nu blijkt praten in de auto totaal niet goed voor je focus. Onzin? 

Zelfs stembediening leidt af
Deze bevindingen werd geconstateerd door de Universiteit van Utah. Zij evalueerden het rijgedrag van 250 volwassen automobilisten. Handsfree bellen schijnt zelfs een slecht idee te zijn. Het duurt namelijk 27 seconden (!) voordat je volledige aandacht weer op de weg ligt nadat je je mobiele telefoon op wat voor manier dan ook hebt gebruikt. Wie zich focust op bellen, op Siri (Apple) of Google Now, concentreert zich minder op de rij-omgeving.

Siri leidt meer af dan Google Now
De test die door de universiteit werd afgenomen onderzocht het belgedrag van bestuurders. Zij reden in verschillende auto’s en gebruikten verschillende smartphones. Volgens het onderzoek leidt Siri meer af dan Google Now. Dit heeft met de moeilijkheidsgraad van het besturingssysteem te maken. De woordvoerder vertelde dat de verminderde concentratie van de testpersonen ervoor zorgde dat ze voetgangers en borden langs de weg niet meer goed zagen. Verlegde focus leidt uiteindelijk tot meer ongelukken, dus probeer afleiding tot een minimum te beperken. Laat je telefoon links liggen en gebruik stembediening alleen als je langer dan 30 seconden stilstaat.

Schade rijden
Over schade gesproken: uit een recente analyse van Allsecur (verzekering auto) kwamen grappige feiten naar boven. Zo rijden mannen beter dan vrouwen, maar maken zij meer schade. Waarschijnlijk omdat ze meer op de weg zitten en grotere auto’s rijden. Ter verdediging; een Automeisje is natuurlijk geen doorsnee vrouwelijke bestuurder. Verder zijn 18-jarigen de grootste brokkenpiloten en heb je met een kleinere auto minder kans op schade. Puur toeval of kunnen veel mensen gewoon niet zo goed inparkeren?

Geen reacties mogelijk.